Η σφραγίδα που απεικονίζεται επάνω στον φάκελο είναι του ταχυδρομείου Ραφήνας την οποία χρησιμοποιούσε μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1950.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΧ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
ΛΟΧΙΑΣ 7ου Σ.Π.ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Ήρωας του Αλβανικού έπους. Γεννήθηκε το 1910 στην Τρίγλια της Μ.Ασίας.
Ο Στάθης Δημητρακός ήταν γιος του Αρχιμήδη και της Μαρίας. Παντρεμένος με την Τριγλιανή Ελευθερία Χρυσ. Καπάντρια.
Επιστρατεύτηκε ως έφεδρος «για τα νέα όπλα» το Σεπτέμβριο του 1940, πριν την κήρυξη του πολέμου, λοχίας στο 7ο Σύνταγμα Πεζικού Χαλκίδας.
Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς από την Χαλκίδα στην Καλαμπάκα στα μέσα του Οκτώβρη και την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν στο Καστράκι της Καλαμπάκας.
Από το Καστράκι της Καλαμπάκας ξεκίνησε το 7ο Σύνταγμα Πεζικού την 28η Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση των Ιταλικών δυνάμεων εισβολής. Έλαβε μέρος στις μάχες της Πίνδου(Σαμαρίνα, Δίστρατο,Σμόλικας), όπου οι Έλληνες στρατιώτες ανέκοψαν τους Αλπίνι (Αλπινιστές) της Μεραρχίας Τζούλια.
Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού συνέχισε τον αγώνα στην Πίνδο εναντίον της Ιταλικής εισβολής, όπου οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν τον εισβολέα . Από τα μέσα του Νοέμβρη -14 Νοεμβρίου 1940 και μετά- αρχίζει η ελληνική αντεπίθεση και η προέλαση στην Αλβανία. Το 7ο Σ.Π συμμετείχε σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Στις 23/12/1940 άρχισε η επίθεση των ελληνικών μονάδων για την κατάληψη του στενωπού της Κλεισούρας. Έπεσε την πρώτη ημέρα της επίθεσης στη θέση Κούκιαρι (αντέρεισμα) Ν/Α της Κλεισούρας (23/12/1940), ξημερώνοντας παραμονή των Χριστουγέννων.
Η γυναίκα του δεν είδε πια τον άνδρα της και η κόρη τους Μαρία δε γνώρισε ποτέ τον πατέρα της.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η Ελευθερία Ευστ. Δημητρακού το γένος Χρυσοστόμου Καπάνδρια γεννήθηκε στης <αλησμόνητη Πατρίδα Τρίγλια>. Έμεινε από 20 χρονών χήρα και μεγάλωσε μόνη της τη μονάκριβη κόρη της Μαρία.
Φυλάει επί 70 χρόνια τα γράμματα από των άνδρα της ως ιερά κειμήλια.
Τυχαία ανέφερε την ύπαρξη τους, στον ανιψιό της γιατρό Στάθη Δημητρακό.
Τα γράμματα τα φωτοτύπησε και τα παρέδωσε προς δημοσίευση ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ο σύζυγός της κόρης της Μαρίας, αείμνηστος Κωστάκης Κόλλιας ,το φετινό καλοκαίρι (2010) λίγες μέρες πριν φύγει από την ζωή.
Στην Ραφήνα υπάρχει πλατεία με την ονομασία “Στάθη Δημητρακού”.
Το πόσοι το γνωρίζουν;;; Σίγουρα όσοι χρειάζονται να την χρησιμοποιήσουν στα ΕΛΤΑ κτλ.
Ο απλός κόσμος!!! πραγματικά αμφιβάλω πόσοι απο τους νέους ειδικά το γνωρίζουν.
Όπως ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του ήρωα Τριγλιανού πατριώτη, που έπεσε στο Αλβανικό μέτωπο, για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι…
Αλέξανδρος Ν. Κοκκαλάς