Γιατί το τσιμέντο των Ρωμαίων αντέχει χιλιάδες χρόνια ενώ οι σύγχρονες εκδοχές του δεν μπορούν να τα καταφέρουν;

Date:

Share post:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της συνταγής που καθιστούσε το ρωμαϊκό τσιμέντο απρόσβλητο από το χρόνο.

Όπως γράφει ο Guardian οι κατασκευές των Ρωμαίων όπως για παράδειγμα οι κυματοθραύστες και τα λιμάνια τους αντέχουν ακόμη και έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή τους.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν τι είναι αυτό που έκανε τόσο διαφορετικό και ανθεκτικό το κατασκευαστικό υλικό των Ρωμαίων από το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σήμερα και η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη.

Η συνταγή είναι απλή καθώς πρόκειται για ένα μείγμα ηφαιστειογενούς τέφρας, ασβέστη, θαλασσινού νερού και σβόλων από ηφαιστειογενούς πέτρας. Η επαφή αυτών με το θαλασσινό νερό πυροδοτούσε μια χημική αντίδραση και δημιουργούσε νέα ανόργανα συστατικά που ενδυνάμωναν το σκυρόδεμα αντί να το φθείρουν.

Επρόκειτο για πολύ έξυπνους ανθρώπους και αφιέρωσαν χρόνο για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, λέει η Marie Jackson, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και ένας από τους συγγραφείς μιας εργασίας για τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

«Απόρθητο από τα κύματα και κάθε ημέρα όλο και πιο δυνατό» γράφουν στην εργασία τους και τώρα ψάχνουν να βρουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια από τις ανακαλύψεις τους είναι πως γη σταδιακή εισροή θαλασσινού νερού στο μίγμα προκαλούσε κάποια χημική αντίδραση που παρήγαγε θερμότητα και από αυτή προέκυπταν κάποιες ενώσεις αλουμινίου. Όσο περνούσε ο χρόνος τα συστατικά που «γεννιόντουσαν» από την χημική αντίδραση μεγάλωναν και ενίσχυαν το σκυρόδεμα αποτρέποντας πιθανές ρωγμές, καθιστώντας το ισχυρότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Αντίθετα η σημερινή δομή του τσιμέντου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει καμία αλλαγή κάτι που σημαίνει πως η όποια αντίδραση μπορεί να προκαλέσει μόνο ζημιά.

Δυστυχώς η συνταγή των Ρωμαίων έχει χαθεί όμως οι επιστήμονες επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» όλα τα μυστικά που θα τους οδηγήσει στην επιτυχή ανασύστασή της.

Έτσι η μελέτη του ρωμαϊκού τσιμέντου που ακόμη και σήμερα δεν διαβρώνεται, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων υλικών που θα αντέχουν στο χρόνο και στη φθορά που προκαλούν τα στοιχεία της φύσης, ενώ έμφαση δίνεται και στην παραγωγή νέων υλικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον καθώς θα απαιτούνται μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κατασκευή τσιμέντου.

 

 

spot_img

Related articles

«Θα ζητούσα από τους ανθρώπους μια μικρή δόση συμπόνιας» – Οι σκέψεις ενός… αρνιού πριν το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας και συνοδεύεται από πολλές παραδόσεις και έθιμα, τόσο θρησκευτικά όσο και λαϊκά....

Foreign Affairs: Η εποχή των «αιώνιων πολέμων» – Στρατιωτικές συγκρούσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Ανατριχίλες προκαλεί το πολυσέλιδο κεντρικό θέμα του Foreign Affairs, για το πώς ο πλανήτης έχει εισέλθει στην «εποχή των...

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ Ο ΞΙΝΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΟΠΛΙΜΕΝΤΟ Η ΣΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ;

Τα κομπλιμέντα πάνε κι έρχονται αυτές τις ημέρες. Πόσα όμως, από όσα ακούς και λες είναι όντως φιλοφρονήσεις; Αυτές...

Εντυπωσιακό σκηνικό στον Νέο Κόσμο με δεκάδες μολότοφ και βεγγαλικά

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει κάθε Πάσχα το σκηνικό που λαμβάνει χώρα στον Νέο Κόσμο, όταν στο άκουσμα του “Χριστός Ανέστη” δεκάδες...
Polis

Polis

🗣 Μιλήστε μαζί μας τώρα στο Messenger!

I will be back soon

Polis
💬 Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία!
Η ομάδα του Polis Media θα σας απαντήσει σύντομα.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! 🙏
Messenger