Γιατί η Σιγκαπούρη έχει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από κορονοϊό στον κόσμο

Date:

Share post:

Η Σιγκαπούρη έχει παγκοσμίως τον μικρότερο αριθμό νεκρών σε σχέση με τους ασθενείς που νόσησαν από Covid-19, καταγράφοντας μόλις 27 θανάτους μεταξύ των 57.000 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από κορονοϊό στην πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η αναλογία των θανάτων στη Σιγκαπούρη βρίσκεται στο 0,05% και είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 3%, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Reuters για που έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα.

Η σύγκριση με χώρες που έχουν παρόμοιο πληθυσμό δείχνει τη μεγάλη διαφορά – το αντίστοιχο ποσοστό των θανάτων στη Δανία είναι γύρω στο 3% ενώ στη Φινλανδία αγγίζει το 4%.

ASSOCIATED PRESS

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι εδώ και δύο μήνες η Σιγκαπούρη δεν έχει καταγράψει νεκρούς από τη νόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι κορυφαίοι ειδικοί λένε πως υπάρχει μια σειρά από παράγοντες, που εξηγούν αυτό το φαινόμενο.

Η δημογραφία των κρουσμάτων

Περίπου το 95% των κρουσμάτων κορονοϊού στη Σιγκαπούρη είναι μεταξύ μεταναστών εργατών σε τομείς έντασης εργασίας, όπως οι οικοδομές και τα ναυπηγεία, που στην πλειοψηφία τους είναι 20αρηδες ή 30αρηδες και ζουν συνωστισμένοι σε κοιτώνες.

Ενώ οι παράμετροι της νόσου εξακολουθούν να μελετώνται καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως επιδρά λιγότερο σοβαρά στους πιο νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους εμφανίζουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Εντοπισμός

Η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να μετριάσει τη διασπορά του ιού μέσω του έγκαιρου εντοπισμού με τη χρήση «επιθετικών» πολιτικών ιχνηλάτησης των επαφών και διαγνωστικών τεστ, που κέρδισαν τους επαίνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαγνωστικά τεστ έγιναν σε σχεδόν 900.000 ανθρώπους, πάνω από το 15% του πληθυσμού της χώρας που φθάνει τα 5,7 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες στον κόσμο.

Αυτοί που διαμένουν σε κοιτώνες υποβάλλονται σε διαδοχικά τεστ, οι αρχές πραγματοποιούν επίσης μαζικά τεστ στις ευάλωτες κοινότητες, όπως οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, ενώ δωρεάν τεστ προσφέρονται σε όλους άνω των 13 ετών που έχουν ενδείξεις οξείας μόλυνσης του αναπνευστικού.

«Οσο περισσότερες διαγνώσεις κάνουμε, τόσο χαμηλότερη είναι η αναλογία των θανάτων», εξηγεί ο Χσου Λι Γιανγκ από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Νοσηλεία

Η προληπτική προσέγγιση εφαρμόζεται και στη θεραπεία. Ασθενείς με Covid-19 άνω των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα, που τους καθιστούν ευάλωτους, νοσηλεύονται ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

«Η φροντίδα μας είναι συμβατική, αλλά την παρέχουμε καλά – διαχείριση υγρών, αντιπηκτικά και τόσο αποδεδειγμένης αξίας φάρμακα όσο και συμμετοχή σε δοκιμές φαρμάκων», λέει ο Ντέιλ Φίσερ, ανώτερος σύμβουλος στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

ASSOCIATED PRESS

Η Σιγκαπούρη ήταν ήδη ένας κόμβος ιατρικού τουρισμού στη νοτιοανατολική Ασία, με πολυάριθμα ιδιωτικά νοσοκομεία και υψηλής ποιότητας δημόσιες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Δημιούργησε, επίσης, εγκαταστάσεις για ασθενείς με κορονοϊό σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, καθώς και άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις για όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Ετσι, δεν υπήρξε κορεσμός στο υγειονομικό σύστημα και η προσοχή και οι πόροι κατέστη δυνατό να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, λένε οι γιατροί. Αυτή τη στιγμή η Σιγκαπούρη δεν έχει ασθενείς με Covid-19 στην εντατική, ενώ 42 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και άλλοι 490 σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Υποχρεωτικές μάσκες

Η πόλη – κράτος κατέστησε από τον Απρίλιο κιόλας υποχρεωτικές τις μάσκες στους δημόσιους χώρους. Παρόλο που εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες, υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις πως η χρήση μάσκας βοηθάει να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη χρήση μάσκας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Στη Σιγκαπούρη έχουμε υιοθετήσει καλές συνήθειες με τις μάσκες. Αυτό κάνει τη νόσο ηπιότερη», λέει ο Λιόνγκ Χόι Ναμ, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο νοσοκομείο Mount Elizabeth της πόλης.

Ταξινόμηση

Στο μεταξύ, η χώρα επιμένει αυστηρά στον ορισμό του ΠΟΥ για τα κρούσματα κατά την ταξινόμηση των νεκρών με αιτία θανάτου την Covid-19. Δεν περιλαμβάνει στον επίσημο απολογισμό τους ασθενείς με κορονοϊό η αιτία θανάτου των οποίων δεν είναι η πνευμονία, όπως π.χ. όσους πεθαίνουν από αιματολογικά ή καρδιακά προβλήματα.

«Δεν αμφιβάλλω πως, αν ο ΠΟΥ αναθεωρήσει τον ορισμό του για τα κρούσματα, μερικοί από τους θανάτους, που δεν οφείλονται σε πνευμονία, θα αναταξινομηθούν και η αναλογία των θανάτων θα αλλάξει», λέει ο Πολ Ταμπάια, πρόεδρος της Κοινότητας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας – Ειρηνικού (Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection), χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει το ποσοστό αυτό.

Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει πως η προσέγγισή του είναι συνεπής με τη διεθνή πρακτική. Ο Φίσερ λέει ότι οποιαδήποτε αλλαγή από τις αναταξινομήσεις στη Σιγκαπούρη θα είναι οριακή.

spot_img

Related articles

Ακρίβεια: Δεν επαρκούν τα μέτρα λένε οι πολίτες και αποτυπώνεται στη φθορά της κυβέρνησης

Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια δεν κάμπτεται από τις...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους – Έβαλαν δύο τρένα να κινούνται αντίθετα σε μονή γραμμή

Νέο σοβαρό περιστατικό με δύο τρένα που βρέθηκαν να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή, ακολουθώντας πορεία μετωπικής σύγκρουσης, σημειώθηκε νωρίς...

Ολυμπιακός: Συνάντηση Μητσοτάκη – Αγγελόπουλων για το ΣΕΦ

Την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συζήτησαν σήμερα, σε συνάντηση στο Μέγαρο...

Η ΔΕΘ δεν σταμάτησε την γκρίνια

Η στρατηγική τριετίας σε ό,τι αφορά το σχέδιο διακυβέρνησης και, ως προς τις παροχές, η λογική «λίγα σε πολλούς»...