Γιαννάκος: Γέμισαν οι ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ – Δεν μπορούν να δεχθούν άλλα περιστατικά

Date:

Share post:

Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, εκπέμποντας σήμα κινδύνου καθώς οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και δεν μπορούν να δεχθούν άλλα περιστατικά.

Όπως είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Και αυτό γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να εισάγουν σε ΜΕΘ ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν.

«Σήμερα στη Θεσσαλονίκη μαίνεται ο πόλεμος κατά της πανδημίας», είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και τόνισε: «Από την περασμένη κιόλας εβδομάδα είχα επισημάνει ότι η κατάσταση είναι οριακή. Ειδικά οι ηλικιωμένοι καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ».

Ο Μιχάλης Γιάννακος έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «660 περιστατικά και 4 παιδιά και οι κενές κλίνες είναι μόλις τρεις, μία κλίνη στον ‘Άγιο Παύλο’ και δύο στο ‘Ιπποκράτειο’».

«Χθες το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μετέτρεψε δέκα γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ covid-19 γέμισαν μέσα σε τρεις ώρες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος επεσήμανε εξάλλου ότι «στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ ούτε για κορωνοιό, ούτε για κάτι άλλο. Και μιλάμε για ένα νοσοκομείο που δέχεται περιστατικά απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα».

Γνωστοποίησε επίσης ότι μέσα στην ημέρα η καρδιοχειρουργική μονάδα του νοσοκομείου θα μετατραπεί σε μονάδα ΜΕΘ προκειμένου να βρεθεί χώρος. «Άρα δεν θα μπουν κριτήρια στο ποιος θα νοσηλευτεί;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας να προστεθεί προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ καθώς και να μπει άμεσα ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ενώ τόνισε την ανάγκη να «βάλουν πλάτη» και οι ιδιώτες.

«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι οργανώσαμε το σύστημα και με 200 διασωληνωμένους να ‘χτυπούν κόκκινο’ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποτυπώνοντας την αγωνία των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στο ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης μιλώντας στο CNN Greece τόνισε πως οι 25 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο είναι πλήρεις, οπότε δεν μπορούν να δεχθούν άλλα περιστατικά.

Σημείωσε επίσης πως από χθες υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες για να μπορέσουν κάποιες κλινικές να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19.

Το νοσοκομείο σήμερα έχει εφημερία και αναμένονται πολλές εισαγωγές, ωστόσο δεν υπάρχει κλίνη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, επιβεβαίωσε στο CNN Greece τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας και αυτός λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δύο θλιβερά ρεκόρ
Και μπορεί τα νέα από το στρατόπεδο των εμβολίων να γεμίζουν τον πλανήτη με αισιοδοξία για μια τελική «νίκη» επί της πανδημίας, η δύσκολη πραγματικότητα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαμόγελα, εν μέσω lockdown και με τα νοσοκομεία της χώρας υπό πρωτοφανή πίεση.

Τα δύο νέα θλιβερά ρεκόρ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αποτυπώνουν απόλυτα την κατάσταση: 41 νεκροί και 239 διασωληνωμένοι μέσα σε 24 ώρες.

Τα νέα ρεκόρ, σε συνδυασμό με τα 1.490 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην απόλυτη κορύφωσή της εν μέσω εθνικού lockdown που ισχύει από το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Τα στάδια της αποσυμπίεσης
Οι ειδικοί έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα στο διάστημα των επόμενων 10-15 ημερών οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί η κορύφωση του επιδημικού κύματος, με την προϋπόθεση ασφαλώς της τήρησης των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα, μια πρώτη θετική ένδειξη αποτελεί η πτωτική πορεία του δείκτη μετάδοσης Rt στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισήμανε τη Δευτέρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, η οποία όμως δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη όπως διευκρίνισε και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Μετά τη μείωση των κρουσμάτων θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων, ανέφερε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου Παπαευαγγέλου. Με δεδομένο ότι στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές covid-19 όσο και στις ΜΕΘ Covid-19, νοσηλεύονται πλέον σχεδόν 2.400 άνθρωποι και πως κατά μέσο τις τελευταίες επτά ημέρες, γίνονται 240 με 250 εισαγωγές την ημέρα, αντιλαμβάνεται κάποιος την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα αυξήθηκαν οι κατειλημμένες κλίνες λόγω κορωνοϊού κατά 30%.

Η αποσυμπίεση αναμένεται να αρχίσει τον Δεκέμβριο, που θα σταματήσει η αθρόα εισαγωγή νέων ασθενών στο ΕΣΥ, και η βαριά νοσηλεία που συνεπάγεται, με πιθανή ακόμη και τη διασωλήνωση ή και τον θάνατο.

spot_img

Related articles

Γιατί τόσες πολλές γυναίκες στρέφονται προς την θεραπευτική κραυγή;

«Ξέρεις, μερικές φορές έρχομαι εδώ κάτω και απλά περιμένω», λέει η Liza Minelli ως Sally Bowls, αμέσως μετά...

«Η Ευρώπη αποσύρεται προς τέρψη της Ρωσίας»

H είδηση μέσω των μεγάλων ιστοσελίδων διπλωματίας και ενημέρωσης αρχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ευρώπη αποσύρεται στρατιωτικά...

Για κοίτα με στα μάτια

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μας κοιτάζει στα μάτια και μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία...

Δημογραφικό: Προς «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση» – «Τεράστια πίεση» από τη γήρανση του πληθυσμού

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα αποδεικνύεται στις επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των...