Γεώργιος Χρούσος: «Αν κόβαμε εμβόλια με 1 παρενέργεια στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε ποτέ κανένα εμβόλιο»

Date:

Share post:

Έξι σοβαρά περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αίματος σε γυναίκες -μεταξύ των οποίων και ένα θανατηφόρο- σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Αμερική με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στάθηκαν αφορμή να εκδώσουν ισχυρή σύσταση προσωρινή παύσης των εμβολιασμών οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (FDA – CDC).

Τις ίδιες περιπτώσεις μελετά τώρα και η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), για να αποφασίσει εάν απαιτείται έκδοση κανονιστικής ενέργειας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

“Η Ευρώπη έχει κρατήσει πιο ψύχραιμη στάση”, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, μέλος εδώ και πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στάση αναμονής κρατά η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε ήδη χθες Τετάρτη (14/4) τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως δήλωσε, όμως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Oργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Χρούσος: “Υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος”

Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, λοιπόν, που δεν θα εκδοθεί πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος -ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Αυτού του είδους οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες δεν αξιολογούνται ως σοβαρές για τη διακοπή της χορήγησης ενός σωτήριου εμβολίου, όπως λέει:

“Νομίζω ότι είναι υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος. Υπάρχει μια υπεραντίδραση από όλους μας. Απ’ ότι φαίνεται ακόμα κι από το CDC υπήρξε υπεραντίδραση. Ο κόσμος φοβάται, αν και είναι τόσο σπάνια αυτή η παρενέργεια. Φοβούνται, γιατί σκέφτονται, “τι θα γίνει αν μου τύχει εμένα το “λαχείο”; Αν αποφασίζαμε, όμως, να μην κάνουμε εμβόλια με τέτοιου είδους παρενέργειες, δηλαδή με μία περίπτωση στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε κανένα εμβόλιο ποτέ. Η ιατρική, όμως, είναι το ισοζύγιο κόστους-οφέλους”, σημειώνει.

Χρούσος: “Όλα τα εμβόλια με την παλαιά τεχνολογία έχουν αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια”

Όπως φαίνεται τώρα, όλα τα εμβόλια που κατασκευάζονται με βάση τους αδενοϊούς εμφανίζουν αυτήν την πολύ σπάνια επιπλοκή. “Δεν είναι καινούργιο. Είναι μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή των εμβολίων που την ξέρουμε και από τα παλιά εμβόλια”, λέει ο κ. Γεώργιος Χρούσος.

Tα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson, έχουν κατασκευαστεί με την παραδοσιακή τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, με την οποία παρασκευάζεται και το εμβόλιο της γρίπης.

Η θρόμβωση, που προκαλείται ως επιπλοκή στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου -με συχνότητα περίπου ένα περιστατικό στο ένα εκατομμύριο άτομα- έχει περιγραφεί και με παλιότερα εμβόλια, προ πανδημίας, όπως λέει ο Καθηγητής κ. Χρούσος και εξηγεί:

“Στα εμβόλια με την παλαιού τύπου τεχνολογία έχει περιγραφεί αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό και το ξέρουμε. Είναι ένα σύνδρομο, βασικά ένα αυτοάνοσο πρόβλημα. Παράγεται ένα αντίσωμα εναντίον ενός παράγοντα των αιμοπεταλίων. Ενεργοποιεί τα μεγακαρυοκύτταρα και κάνει θρόμβωση. Ταυτόχρονα αναλίσκονται τα αιμοπετάλια και έχουμε και αιμορραγία. Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συμβεί και με τα παλιότερα εμβόλια, αλλά δεν έχει συμβεί με τα εμβόλια mRNA (σ.σ.Pfizer – Moderna). Στα mRNA έχουν συμβεί θρομβώσεις πολύ σπάνια, αλλά όχι των κόλπων”, διευκρινίζει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

Ακόμη δύο εμβόλια, το ρωσικό Sputnik V και το κινέζικο Sinovac, χρησιμοποιούν επίσης, την τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, “οπότε και με αυτά τα εμβόλια συμβαίνουν τα ίδια, αλλά ή δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ή δεν το λένε”, τονίζει ο ειδικός.

Γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κατηγορίες ανθρώπων από τη λήψη του εμβολίου

Η εμφάνιση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας έχει ένα σοβαρό αρνητικό χαρακτηριστικό: δεν εντοπίζεται μόνο σε άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ή προηγούμενη πάθηση. Και έτσι δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο, αποκλείοντας από τον εμβολιασμό συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο: “Είναι “λαχείο” κανονικά. Αν κρίνουμε από τους ανθρώπους που το έπαθαν δεν είχε κανείς κάποιο πρόβλημα προηγουμένως. Αυτό είναι το περίεργο. Ούτε θρομβωτικά επεισόδια, ούτε κάποιο ιστορικό. Το μόνο, που είναι γυναίκες και μάλιστα νέες γυναίκες”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα 6 περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων παρουσιάστηκαν σε γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 48 ετών. Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, η μία γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

“Συμβαίνει σε γυναίκες, γιατί οι γυναίκες έχουν αυξημένη πηκτικότητα του αίματος γενικά, σε σχέση με τους άνδρες. Και σχετίζεται κυρίως με τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Και γι’ αυτό είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε, αν κάποια γυναίκα έχει προβλήματα, όπως παχυσαρκία, ή καπνίζει κλπ, να δίνουμε αντισυλληπτικά. Απαγορεύεται. Κι ο λόγος είναι, ότι αυξάνεται η θρομβωτικότητα του αίματος, κατά πολύ”, σημειώνει ο επιστήμονας.

Παρ’ όλα αυτά ο Καθηγητής επιμένει ότι τα εμβόλια αυτά είναι πολύτιμα και οι τόσο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, υπήρχαν πάντα. Το μόνο πρόβλημα είναι ο ψυχολογικός παράγοντας και η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί επειδή έχουν πέσει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, όπως λέει:

“Πιστεύω ότι αυτά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Κοιτάξτε αν είχαμε πολλά εμβόλια από τα άλλα, και μπορούσαμε να κάνουμε γρήγορα εμβολιασμούς, θα μπορούσαμε και να τα σταματήσουμε, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους δηλαδή. Αλλά τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για να σταματήσουμε την επιδημία”, σημειώνει.

Χρούσος: Πάμε καλά στην Ελλάδα με τους εμβολιασμούς

Με τις νέες μεγάλες ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνουμε το επόμενο διάστημα, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα επιταχυνθούν σημαντικά, σημειώνει ο κ. Χρούσος, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Πιστεύω ότι με τις νέες παραλαβές θα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πολύ γρήγοροι. Όπως έρχονται τα εμβόλια τα κάνουμε κατ’ ευθείαν. Έχει δημιουργηθεί ένας πολύ καλός μηχανισμός. Παραλαμβάνουμε τώρα πολύ μεγάλες ποσότητες εμβολίων οπότε δεν θα έχουμε πρόβλημα”, τονίζει ο κ. Χρούσος.

Με αυτούς τους ρυθμούς κι αν δεν υπάρξουν απρόοπτες καθυστερήσεις έως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο με τους εμβολιασμούς, προσθέτει:

“Φαίνεται ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον 6 μήνες και πιθανόν και 8 μήνες. Ίσως ακόμη και παραπάνω. Τα αντισώματα που κάνουμε κατά των κορονοϊών -γιατί δεν είναι μόνο οι SARS 1 και 2, υπάρχουν πολλοί κορονοϊοί- κρατάνε χρόνια. Αυτοί που πήραν και τις δύο δόσεις δεν θα χρειαστούν σύντομα εμβόλιο. Έτσι, όπως πάμε φαντάζομαι κατά τον Ιούλιο θα είμαστε καλά. Ελπίζω το καλοκαίρι να είμαστε εντάξει”, καταλήγει ο Καθηγητής.

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...