«Φρένο» στις συζητήσεις για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων και «γκάζι» στην επεξεργασία των δεδομένων και στην μεθοδική προετοιμασία για την ασφαλή εφαρμογή τους, πατάει η κυβέρνηση.
Η ίδια πηγή, υπογράμμιζε με νόημα το κυβερνητικό δόγμα όπως έχει διακηρυχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν περιλαμβάνει ορόσημα αλλά δεδομένα.
«Ανοίγουμε με ασφάλεια»
Τα στάδια για την κυβέρνηση είναι προδιαγεγραμμένα.
Πρώτα θα μετρηθούν οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολούθως θα τεθούν τα νέα δεδομένα υπόψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει κάθε Παρασκευή.
Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εν ευθέτω χρόνω, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και τις εισηγήσεις των ειδικών.
«Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια» ήταν το ευκρινές μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το άνοιγμα γίνεται με αυστηρούς κανόνες, ώστε να αποτραπεί το ντόμινο που θα προκαλέσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού: μια νέα επιδείνωση, ακόμη ένα πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Για την εφαρμογή των κανόνων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Είναι σαφές ότι θα πραγματοποιείται ένα εντατικό monitoring, σε όλες τις πηγές των επιδημιολογικών δεδομένων.
Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση:
«Ας τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι -επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές- τα προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει», είπε ο κ. Ταραντίλης την Πέμπτη.
Στον αντίποδα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, φιλοτέχνησε στον καμβά της επιστροφής στην κανονικότητα τα ενθαρρυντικά δεδομένα από την επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο CNN Greece, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι στην πρώτη εβδομάδα της δια ζώσης διδασκαλίας, δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο τρία τμήματα στα 10.000 που λειτούργησαν σε όλη την επικράτεια.
Εξίσου θετικά ήταν και τα αποτελέσματα από την εθελοντική υποβολή εκπαιδευτικών σε διαγνωστικά τεστ, καθώς στο ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν μόλις επτά κρούσματα σε σύνολο 5.000 τεστ.