Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τι αλλάζει και τι δεν αλλάζει

Date:

Share post:

Ο χρόνος μετράει αντίστροφά για το τέλος του Μαρτίου, όταν αναμένεται να ανοίξει, η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ωστόσο στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πάρουμε μια «πρόγευση» με κάποια επιμέρους μέτρα καθώς οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα που συνίστανται στην μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 9% και κατά 1% όλων των υπολοίπων φορολογικών συντελεστών θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι για φέτος μια μικρή αλλαγή αισθάνονται ήδη οι μισθωτοί λόγω της χαμηλότερης μηνιαίας παρακράτησης φόρου ενώ οι μη μισθωτοί θα καταλάβουν την διαφορά στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2020 με τον συμψηφισμό φόρου το 2021.

Το θετικό είναι ότι και για τα εισοδήματα του 2019 και για τα εισοδήματα του 2020, ισχύει έκπτωση φόρου από 1900 έως και 2100 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Δεν θα αλλάξει για τις φετινές φορολογικές το χτίσιμο του αφορολόγητου με βάση τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Και φέτος όσοι μισθωτοί συνταξιούχοι και κατ επάγγελμα αγρότες δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα ( 10% για εισόδημα ως 10.000 ευρώ 15% για εισόδημα από 10.001 έως και 30000 ευρώ και 20% για εισοδήματα από τα 30.001 ευρώ και πάνω ) θα πληρώσει φόρο 22% για το ποσό που υπολείπεται ως το ελάχιστο.

Η οριζόντια υποχρέωση για ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα ενοίκια από όλους αποσυνδέοντας την υποχρέωση αυτή από το αφορολόγητο θα ισχύσει επίσης για τα εισοδήματα του 2020

Οι αλλαγές

Ας πάμε όμως σε αυτά που αλλάζουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η πρώτη αλλαγή είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Ένα μέτρο που αν και ψηφίστηκε μαζί με όλα τα άλλα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019.

Το ίδιο και η μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

-Όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου, περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται. Όσοι έκαναν έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά, θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

-Μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

-Οσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους, εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

-Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω, έχουν μείωση στα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30%. Συγκεκριμένα το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους, λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια: απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος που φτάνει τα 650 ευρώ.

Προσυμπληρωμένες δαπάνες

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες όλες οι δαπάνες του φορολογούμενου

Oι δαπάνες αυτές αναλυτικά και ως άθροισμα σχεδιάζεται να αναρτηθούν στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στα έντυπα E3 (Kατάσταση Oικονομικών Στοιχείων από Eπιχειρηματική Δραστηριότητα) και E1 (βασικό έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων) με τη μορφή ηλεκτρονικής πληροφόρησης.

H ρύθμιση κρύβει παγίδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνήθως δηλώνουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από εκείνα που κερδίζουν.

Kαι αυτό διότι οι προσυμπληρωμένες δαπάνες που έχει, θα συγκρίνονται με τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων και εσόδων τους, όπως αυτά θα αποτυπώνονται στο ίδιο έντυπο και εφόσον τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα δεν καλύπτουν τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, οι δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η δημιουργία της τεχνολογικής υποδομής που θα επιτρέπει την προσυμπλήρωση του ΙΒΑΝ στις φορολογικές δηλώσεις.

Η κίνηση αυτή θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αλλά και την επιστροφή φόρου.

Σημειώνεται πως στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση δε κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης, συμφώνου συμβίωσης καθώς και άγαμων, συμπληρώνονται IBAN λογαριασμού ατομικού ή κοινού.

Η συμπλήρωση του αριθμού ΙΒΑΝ είναι υποχρεωτική, εκτός από τις περιπτώσεις των κατοίκων εξωτερικού και των φορολογουμένων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται οι ενδείξεις «Δεν διαθέτω λογαριασμό IBAN» ή/και «Κάτοικος Εξωτερικού.

Πηγή: news247.gr

spot_img

Related articles

Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού – Σημεία προπώλησης

Τη Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ θα γίνει η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού...

Το απόλυτο καλοκαιρινό ΠΑΡΤΥ με τους Χατζηφραγκέτα the band στο DIVERS CLUB στις 13 Ιουλίου – Link Προπώλησης

Οι Χατζηφραγκέτα the band σε full band σύνθεση μας δίνουν ραντεβού για μια μεγάλη συναυλία στο Divers beach...

Ήταν τελικά αόρατες οι γυναίκες στην Αρχαιότητα; – Η διαφορά ανάμεσα σε Αθηναίες και Σπαρτιάτισσες

Πόσο… αόρατες ήταν οι γυναίκες στην ελληνική αρχαιότητα; Υπήρχαν κοινωνίες στις οποίες η θέση τους ήταν πιο… ορατή; Ποια στερεότυπα είναι καιρός να...

Τι σκέφτονταν για το σεξ οι γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδας;

Σύμφωνα με τον Σημωνίδη τον Αμοργιανό, έναν άνδρα ποιητή του 7ου αιώνα π.Χ., -ο οποίος στις ημέρες μας αναφέρεται συχνά...