Εξήλθε από το ελληνικό FIR το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις»

Date:

Share post:

Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», που χθες έπλεε στα εθνικά χωρικά μας ύδατα, εξήλθε του ελληνικού FIR, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Το «Ορούτς Ρέις» τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (31 Ιανουαρίου) κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και πέρασε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Η Αγκυρα είχε εκδώσει NAVTEX, σύμφωνα με την οποία το σκάφος θα κινείτο στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης. Η είσοδος του σκάφους εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν ξαφνική και δεδομένου ότι αφ ενός παρέμεινε στην θέση του μετά την μετακίνησή του και αφ ετέρου δεν ακολουθήθηκε από την τουρκική φρεγάτα που το συνόδευε.

Το τουρκικό πλοίο βρέθηκε σχεδόν 60 ναυτικά μίλια εντός της ανατολικής πλευράς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενημερώνοντας τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου για την παράνομη είσοδό του.

Οι αξιωματικοί της ελληνικής φρεγάτας είπαν αρκετές φορές στον ασύρματο- απευθυνόμενοι προς τον καπετάνιο του σεισμογραφικού- ότι το πλοίο του βρίσκεται ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αρχικά δεν υπήρξε απάντηση αλλά στις διαρκείς κλήσεις από την Ελληνική φρεγάτα, ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου φέρεται να ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής ΑΟΖ. Ακολούθως, πλησίασαν δύο τουρκικά πολεμικά, μέχρι που το σκάφος στράφηκε ανατολικά.

Πέτσας: «Ετοιμοι να προασπίσουμε με ψυχραιμία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται για το γεγονός ότι το τουρκικό πλοίο  μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση» και ότι «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός όπως και η κυβέρνηση είχαν πλήρη ενημέρωση και είχαν επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας. Συγκεκριμένα είπε ότι είχε ενημερωθεί από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας από πολύ νωρίς το πρωί και ενημερωνόταν συνεχώς μέχρι το βράδυ. «Φυσικά έγινε και πλήρης ενημέρωση του πρωθυπουργού όταν ολοκληρώθηκε όλη αυτή η διαδικασία, το απόγευμα στις 6 ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «αυτό που εμείς βλέπουμε με βάση την πληροφορία από τους ανθρώπους που πήγαν εκεί, από τη φρεγάτα που έφθασε στο σημείο με όλα τα μέσα που έχει ο Ελληνικός Στρατός να ελέγξει την περιοχή μας, είδαμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που οφείλεται μάλλον στις καιρικές συνθήκες. Από κει και πέρα εμείς παρακολουθούμε ψύχραιμα όλες αυτές τις εξελίξεις και αυτό που πρέπει να ξέρουν οι Ελληνες είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά θα πράξει αυτό που πρέπει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση». Και πρόσθεσε ότι «είναι φανερό από τον τρόπο που αντιδρούν όχι τώρα αλλά από χρόνια οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει καταλαβαίνει την ετοιμότητά μας».

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι: «Η Ελλάδα έχει στείλει το μήνυμα παντού ότι έχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται: δηλαδή το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...