Εξαδάκτυλος: Με αρνητικό self test να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό

Date:

Share post:

Τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία των self test εξηγεί στο CNN Greece o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

«Αυτή είναι η σειρά αξιοπιστίας», σημειώνει.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονώνονται, να παρακολουθούνται, να κάνουν PCR και φυσικά να ελέγχονται, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι επαφές τους. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα συμβαίνει», τονίζει.

«Εφόσον είναι αρνητικό θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό το αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε θετικοί, να κρατάμε τα μέτρα και τις αποστάσεις».

«Δεν πρέπει να δημιουργηθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι έκανα το self test το οποίο είναι αρνητικό, άρα είμαι αρνητικός στον ιό. Είναι ένα συμπέρασμα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ισχύει», υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε ερώτηση κατά πόσο η αξιοπιστία του νέου αυτού εργαλείου, επηρεάζεται από τον τρόπο δειγματοληψίας επισημαίνει:

«Η πιθανότητα να μην γίνει σωστά η εξέταση για το τεστ αυτοδιάγνωσης, είναι ουσιώδης. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει κανένα τεστ που να είναι 100% αξιόπιστο».

«Το self test είναι χρήσιμο γι’ αυτόν που βγαίνει θετικός -τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία- κυρίως όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, διότι υπό άλλες συνθήκες δεν θα εξεταζόταν. Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί, να ιχνηλατηθεί και φυσικά να ακολουθηθεί η ήδη γνωστή διαδικασία», διευκρινίζει.

«Για όσους είναι αρνητικοί, η χρησιμότητα των self test είναι εξαιρετικά αμφίβολη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

cnn.gr

spot_img

Related articles

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι Σήμερα, στο Πικέρμι, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για την...

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας Η χθεσινή τραγωδία στη Ραφήνα, όπου μια...

Χρήστος Μουζακίτης: Το μέλλον είναι εδώ και λάμπει σαν διαμάντι

Η σχέση του παίκτη με την μπάλα είναι ερωτική, οδηγεί σε διαδρόμους μυσταγωγίας και μεταξύ των δύο αναπτύσσεται...

Η νέα γενιά, οι εντολές του «Μέντι» και η ένταση στις προπονήσεις

Ο Ολυμπιακός έδωσε και το δεύτερο φιλικό της προετοιμασίας του στην Ολλανδία, αντιμετωπίζοντας αυτή την φορά την Μέχελεν...