Νέα έρευνα εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων παγκοσμίως, καθώς δείχνει ότι τα παιδιά με κορονοϊό χωρίς συμπτώματα μπορούν να τον μεταδίδουν ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την μόλυνσή τους.
Την ώρα που τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν σε λίγες μέρες στη χώρα μας αλλά και σε αρκετές άλλες, μια νέα έρευνα έρχεται να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες, καθώς σύμφωνα με αυτή τα παιδιά που έχουν κορονοϊό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να τον μεταδίδουν για εβδομάδες.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από δύο επιστήμονες με έδρα την Ουάσινγκτον, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από παιδιά στη Νότια Κορέα που είχαν νοσηλευτεί για κορονοϊό – παρόλο που περίπου 4 στα 10 δεν είχαν συμπτώματα ή είχαν μόνο ήπια, ανέφερε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DW.
Αναλύθηκαν οι περιπτώσεις 91 παιδιών σε 22 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα επειδή οι γιατροί εκεί δεν δίνουν εξιτήριο σε ασθενείς έως ότου αυτοί αναρρώσουν πλήρως.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου το 1/5 των παιδιών δεν είχε ποτέ συμπτώματα. Ένα άλλο 1/5 στην αρχή δεν έδειξε συμπτώματα και μετά ανέπτυξε ήπια και τα 3/5 είχαν συμπτώματα από την αρχή. Ανακαλύφθηκε, επίσης, ότι ένα μεγάλο εύρος στο χρόνο που τα παιδιά μπορούν να έχουν συμπτώματα, από τρεις ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Τα μισά από τα παιδιά με συμπτώματα και το 1/5 των παιδιών χωρίς συμπτώματα διέσπειραν τον κορονοϊό ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στον ιστότοπο JAMA Pediatrics βασίζεται σε μια μελέτη στη Βοστόνη, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά μεταφέρουν πολλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού.
Οι ερευνητές της Βοστόνης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την 1η Αυγούστου στο Journal of Pediatrics, πήραν επιχρίσματα από μύτη και λαιμό από άτομα κάτω των 21 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα κορονοϊού από τους ενήλικες που βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πολύ λιγότεροι υποδοχείς ACE-2, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ο τρόπος μόλυνσης.