“Ρυθμίσεις πάνω στις ρυθμίσεις”. Αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσπαθούν να βρουν περπατησιά σε ένα περιβάλλον έντονων αβεβαιοτήτων.
Τελειώνει ο Ιούνιος και μια σειρά από πληρωμές βρίσκονται προ των πυλών, οδηγώντας σε νέες εκροές ρευστότητας νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Ούτως ή άλλως ο λογαριασμός της ακρίβειας είναι βαρύς και με τις νέες πληρωμές που καλούνται να καταβάλουν πολλοί φορολογούμενοι επιβαρύνεται περαιτέρω η οικονομική εικόνα. Κι αυτό σε μια συγκυρία, που μόνο όσοι έχουν το “κάτι παραπάνω” σκέφτονται το πώς θα κάνουν διακοπές, όντας βέβαια σε ένα ασφυκτικό οικονομικό κλοιό.
Στη συνέχεια, τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα με την επιστροφή των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και η πρώτη ή εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα, με το κλείσιμο του Ιούνη υπάρχει και ο ΦΠΑ, είτε τριμήνου, είτε του μήνα, ανάλογα σε ποια κατηγορία υπάγεται η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλεί ο “λογαριασμός” της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και αφορά 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αποπληρωμή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο μπορεί να γίνει και σε 96 δόσεις ενώ η εκτίμηση είναι ότι τελικά από τα 8,3 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις, τελικά θα εισπραχθούν περίπου 2, 3δισ. ευρώ.
Στον “αστερισμό” των δόσεων
Παράλληλα, βέβαια, με όλα αυτα “τρέχουν’ και μια σειρά από ρυθμίσεις για οφειλές, είτε αυτές αφορούν λογαριασμούς ενέργειας, τράπεζες, ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες οφειλές προς την εφορία.
Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι πολίτες, πλέον, ζουν στον “αστερισμό” των δόσεων προσπαθώντας να τηρήσουν προθεσμίες και υποχρεώσεις, όχι πάντα με επιτυχημένο τρόπο. Μπορεί, οι ρυθμίσεις, ειδικά για τους λογαριασμούς ενέργειας, να είναι πλέον το “καταφύγιο” ώστε να γίνει η διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, που “στεγνώνει” τη διαθέσιμη ρευστότητα, αλλά δε λειτουργούν πάντα, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Η εφορία
Στο μεταξύ, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος παρουσίασε μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ κάτω από το όριο των 4 εκατ. υποχώρησαν τον Απρίλιο οι οφειλέτες του Δημοσίου.
Ειδικότερα, ο αριθμός εκείνων που οφείλουν στο Δημόσιο διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου σε 3.937.848, έναντι 4.014.028 που ήταν στο τέλος Μαρτίου, σημειώνοντας μείωση κατά 1,7%.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος παρουσίασε οριακή μείωση και διαμορφώνεται σε 112,551 δισ. ευρώ, έναντι 112,852 δισ., στο τέλος Μαρτίου.
Αναλυτικά τα στοιχεία, όπως αυτά αναφέρονται από την ΑΑΔΕ:
- Τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη αυξήθηκαν κατά 178 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και συνολικά στο τετράμηνο ανήλθαν σε 3,504 δισ. ευρώ. Αν η σύγκριση γίνει με το πρώτο τετράμηνο του 2021 τότε προκύπτει αύξηση 50% καθώς τότε τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία ανέρχονταν σε 2,332 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα ποσά δεν είναι συγκρίσιμα και αυτό διότι όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ φέτος στο πρώτο τετράμηνο προστέθηκε οφειλή ύψους 800 εκατ. ευρώ η οποία προέρχεται από έναν μόνο οφειλέτη.
- Τον Απρίλιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (συνολικά) αυξήθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ. Έτσι στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν συνολικά σε 3,724 δισ. ευρώ. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 112,551 δισ. ευρώ εκ των οποίων 25,417 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
- Οφειλή στην εφορία έχουν 3.944.665 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 1.978.695 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.356.500 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.