Επιβράβευση για το περιβάλλον και τις τσέπες των καταναλωτών

Date:

Share post:

Σε δύο κατευθύνσεις κινείται το όφελος από την πρόσφατη επιβράβευση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου σε ειδική εκδήλωση από τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττική, όσον αφορά στις επιδόσεις της ανακύκλωσης.

Καταρχάς και το πολύ σημαντικό αφορά το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη ενώ σε δεύτερη φάση το όφελος στην τσέπη των πολιτών καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή ενός Δήμου στην ανακύκλωση τόσο μεγαλύτερη είναι και η έκπτωση στο τέλος ταφής του ν. 4609/19.

Πρόκειται για ένα νέο και σε γενικές γραμμές δίκαιο σύστημα, το οποίο επιδρά στο συνολικό κόστος τελών διαχείρισης απορριμμάτων που καταβάλλουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ. Επιβαρύνει μετριασμένα τους Δήμους αλλά και τους δημότες που έχουν χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και μεγάλους όγκους σκουπιδιών  και ταυτοχρόνως επιβραβεύει με χαμηλότερα τέλη τους Δήμους και τους δημότες τους, που κάνουν ανακύκλωση.

Από τις επιδόσεις στην ανακύκλωση, που αντιστοιχεί σε εκπτώσεις από 0 έως 25% για κάθε Δήμο, κυρίως όμως από την τελική τιμή, που πληρώνει ο κάθε ένας από τους 66 Δήμους της Αττικής ανά τόνο απορριμμάτων, στην οποία ενσωματώνονται τόσο οι εκπτώσεις για ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, όσο και οι χρεώσεις για τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα για τις πραγματικές επιδόσεις του κάθε Δήμου και το πορτοφόλι των δημοτών του.

Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, τη μεγαλύτερη έκπτωση ανακύκλωσης (25%) έχουν οι δήμοι Βριλησσίων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ραφήνας – Πικερμίου (20%), Διονύσου, Φιλοθέης – Ψυχικού (10%).

Για  το 2021 οι Δήμοι με σημείο αναφοράς τα 59,95 ευρώ ανά τόνο της ΕΤΑ,  τη χαμηλότερη τιμή για την ταφή απορριμμάτων, πλήρωσαν οι δήμοι Βριλησσίων (36,19 ευρώ/τόνο), Ραφήνας – Πικερμίου (41,82 ευρώ/τόνο), Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (46,52 ευρώ/τόνο), Φιλοθέης – Ψυχικού (47,07 ευρώ/τόνο)  Διονύσου (49,07 ευρώ/τόνο).

Όμως μετά την τελευταία εξέλιξη η έκπτωση για τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου θα ανέβει ακόμη περισσότερο, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σε μία κρίσιμη καμπή αλλαγών και ανακατατάξεων στο ενεργειακό παγκόσμιο επίπεδο που σηματοδοτείται από μια γενικότερη ραγδαία στροφή στην κυκλική οικονομία, ο εν λόγω Δήμος βλέπει τις μακροχρόνιες προσπάθειες του στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, να στέφονται με επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

«Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης -στο διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΔΣΝΑ- η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του οποίου παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας, ο Δήμος μας φιγουράρει στη 2η θέση της συνολικής κατάταξης στην Αττική με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ).

Η αναρρίχηση στην κατάταξη της ανακύκλωσης αποτελεί σπουδαία επιτυχία για τον Δήμο μας όχι μόνο επειδή δικαιώνει την επιμονή μας στην ένταξη μας σε πρωτοποριακά προγράμματα με ορθή και διαφανή διαχείριση, αλλά και επειδή για ακόμη μία φορά καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε το τέλος ταφής των απορριμμάτων γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο για όλους τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο καθώς η 5η θέση στη γενική κατάταξη στην οποία βρισκόμασταν μας επέτρεπε ήδη γενναία μείωση του εν λόγω τέλους.

Η τελική κατάταξη (πίνακας 1) στο Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης καθορίζεται από τα αποτελέσματα σε τρία επιμέρους κριτήρια:

  • Διαλογή στην Πηγή – Ανακυκλώσιμα
  • Διαλογή στην Πηγή – Βιοαπόβλητα
  • Ανάκτηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά στα βιοαπόβλητα ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου βρίσκεται στην ΠΡΩΤΗ θέση της κατάταξης (πίνακας 2) με 20,30% με τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης να ακολουθεί με 14,50%, ενώ και στην Ανάκτηση (πίνακας 3) ο Δήμος μας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 28,6% υπολείπεται από τον Δήμο Βριλησσίων μόλις 1,8%. Στα ανακυκλώσιμα ο Δήμος μας βρίσκεται επίσης σε ικανοποιητική θέση με 13,1% με σημαντικές προοπτικές ανόδου καθώς ήδη τα αποτελέσματα από τα προγράμματα που εφαρμόζουμε δείχνουν καθημερινή πρόοδο.

Η στροφή προς την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια απαιτητική διαδικασία και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση των πολιτών που έχουν συμβάλει τα μάλα, και αξίζουν τα εύσημα γι΄ αυτό, προς την επίτευξη των στόχων μας.

Η Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου εκτός των πολιτών, απευθύνει επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε υπαλλήλους, συνεργάτες, αιρετούς αλλά και ιδιώτες που συνέβαλαν ενεργά σ’ αυτή την διαδρομή ανόδου των ποσοστών ανακύκλωσης.

Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση εφαρμόζοντας πρωτοποριακά προγράμματα, ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις ώστε να εμφυσήσουμε σε όλες και όλους τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης.

Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις».

Εφημερίδα Polis

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...