Επιστήμονες: Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη

Date:

Share post:

Επι δεκάδες χρόνια έστεκε υποτιμημένο στο αρχιπέλαγος της Χαβάης. Πλέον αυτό έρχεται να αλλάξει χάρη σε μια επιστημονική έρευνα που δίνει στο ηφαίστειο Puhahonu τη θέση που του αξίζει.

Με μόνο δύο κορυφές να προεξέχουν κάτι περισσότερο από πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το σβησμένο πλέον ηφαίστειο Puhahonu στη βορειοανατολική Χαβάη δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι.

Πόσω μάλλον όταν στο ίδιο αρχιπέλαγος τα ηφαίστεια Mauna Kea και Mauna Loa επισκιάζουν κάθε άλλο ηφαίστειο καθώς φτάνουν τα 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters» ενθρονίζει το Puhahonu ως το μεγαλύτερο σβησμένο ηφαίστειο στον κόσμο, παίρνοντας τον τίτλο από το Mauna Loa.

Ερευνώντας τον πυθμένα του ωκεανού και χρησιμοποιώντας ποσοτικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν ότι το ηφαίστειο, το οποίο έχει μήκος περίπου 52 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Mauna Loa.

«Το Puhahonu είναι τεράστιο», λέει η μελέτη.

Τόσο πολύ που αναγκάζει τον φλοιό της Γης να βυθιστεί.

«Το βάρος (σ.σ. του ηφαιστείου) κάθεται πάνω στον φλοιό και δημιουργεί καθίζηση», λέει ο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στο CNNi.

«Όταν σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, ο ζεστός μανδύας ρέει μακριά υπό το βάρος επιτρέποντας στο ηφαίστειο να βυθιστεί».

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, το όνομα του Puhahonu σημαίνει «αναδυόμενη χελώνα», ενώ οι δύο κορυφές του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι γνωστές επίσης ως «μεγάλες κορυφές».

Πλέον, το ηφαίστειο είναι μέρος του Ναυτικού Εθνικού Μνημείου Papahānaumokuākea, που ιδρύθηκε το 2006.

Το νησί φιλοξενεί μόνο ένα είδος φυτών, τη θαλάσσια γλιστρίδα, ένα παχύφυτο, αλλά είναι ένας ιδανικός βιότοπος για ένα ευρύ φάσμα ψαριών, κοραλλιών και εντόμων.

Μια μελέτη του 1974 αρχικά θεωρούσε το Pūhāhonu ως το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην αλυσίδα της Χαβάης, έχοντας στη διάθεσή της περιορισμένα στοιχεία έρευνας.

Μετέπειτα μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τόσο τι βρίσκεται επάνω όσο και τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Mauna Loa ήταν το μεγαλύτερο ηφαίστειο.

Η τρέχουσα μελέτη ανατρέπει αυτό το συμπέρασμα.

cnngr

spot_img

Related articles

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον Αραφήνειο Δρόμο 2025 – Το link

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου και ο ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ προκηρύσσουν για 9η χρονιά τη διεξαγωγή δρόμου «9ος ΑΡΑΦΗΝΕΙΟΣ...

Κυβέρνηση ΝΔ: Αναδόμηση γαλάζιου DNA με δεξιές «ενέσιμες» απόψεις

Δεν παρεκκλίνει της δεξιάς στροφής το κυβερνών κόμμα, μία στροφή η οποία εμφανίστηκε ήδη από το ταραγμένο δημοσκοπικά...

Οι αλάνες, η ψεύτικη ηλικία και το Γουέμπλεϊ: Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή ο «Στρατηγός» των ελληνικών γηπέδων Μίμης Δομάζος

Το ημερολόγιο γράφει 2 Ιουνίου 1971. Ο 168 εκατοστών αρχηγός του Παναθηναϊκού «ηγείται» στην είσοδο της ομάδας του στο στάδιο...

Εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ ξεσκεπάζουν την “κακοστημένη παράσταση του Άδωνι”

Ως «κακοστημένη παράσταση» του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη χαρακτήρισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ το περιστατικό στο φαρμακείο του...