Ενδείξεις αποκλιμάκωσης: Σε επαγρύπνηση η Αθήνα – Η Τουρκία αποσύρει πλοία και κατεβάζει tweet

Date:

Share post:

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται αναφορικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον τουρκικό στόλο να αποσύρεται από το Αιγαίο, ενώ σύγχυση έχει δημιουργήσει μία ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον που προανήγγειλε έξοδο του ερευνητικού σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου, εντός και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όμως, ενώ το βράδυ του Σαββάτου φαινόταν ότι η ένταση μπήκε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι:

«Το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της στην υφαλοκρηπίδα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.»

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί, το tweet αυτό έχει πλέο διαγραφεί από τον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας.

Το αρχικό tweet ήταν το εξής:

Στο νήμα του tweet η τουρκική πρεσβεία επαναλάμβανε τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριζε ότι:

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι αυτή η υπό έρευνα περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζου. Είναι απαράδεκτο να πιστεύει κανείς ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο ​​δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή ναυτικής δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα και να διακόψει παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία.»

Το νέο tweet

Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη ανάρτηση αποσύρθηκε και στη θέση της ανέβηκε το εξής μήνυμα, που ουσιαστικά είναι επανάληψη της επίμαχης Navtex στις 21 Ιουλίου για δέσμευση της περιοχής ερευνών και όχι αναγγελία έναρξης σεισμικών ερευνών στην πράξη.

Το νέο μήνυμα:

Σημειώνεται πως η Navtex ισχύει έως τις 2 Αυγούστου.

Μέχρι και σήμερα, Κυριακή, νωρίς το πρωί το σύστημα Marine Traffic για τον εντοπισμό στίγματος των πλοίων εμφανίζει το Oruc Reis να παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας για πέμπτη ημέρα.

Δίπλα στο Oruc Reis βρίσκονται τα δύο συνοδευτικά/βοηθητικά σκάφη, το “Ataman” και το “Cengiz Han”. Στο δεύτερο μάλιστα ως προορισμός αναγράφεται η «περιοχή ερευνών στη Μεσόγειο».

Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, άρχισαν να καταφθάνουν πληροφορίες στο CNN Greece, που ανέφεραν πως κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία μετακινήθηκαν πίσω στις βάσεις τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε μάλιστα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πολεμικών προς τους ναυστάθμους.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».

Πάντως, όλες οι πηγές συμφωνούσαν ότι όσο παραμένει σε ισχύ η τουρκική NAVTEX (δηλαδή μέχρι τις 2 Αυγούστου) το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραμείνει σε επιφυλακή.

To «πεδίο» και ο «διάλογος»

Εν τω μεταξύ, με σημερινές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι: «Δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

Προσέθεσε ότι:

«Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Εάν τολμάτε να καταβάλετε το τίμημα που εμείς έχουμε πληρώσει, ορίστε να αναμετρηθούμε. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις.»

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, o Ερντογάν συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τον νόμο και τα συμφέροντά της όσο και των συμμάχων της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν να υποκύψει.

Αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή προς την Τουρκία, είτε είναι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη ή το Αιγαίο, η χώρα θα δείξει τη δύναμή της και την αποφασιστική στάση της χωρίς κανένα δισταγμό.

Ο λόγος για τον οποίο αυτοί που αντιτάχθηκαν δυνατά στα βήματα της Τουρκίας δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στο πεδίο, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που έχει η χώρα μας σε κάθε παντού.»

Η αποστροφή «βγείτε στο πεδίο ή διαπραγματευτείτε» συνοψίζει κατά τα φαινόμενα την τουρκική στρατηγική.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το μήνυμα που έχει στείλει μέσω Βερολίνου ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είναι ότι η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά περιμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Αθήνας είναι ότι το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από τη σκοπιά του παζαριού λοιπόν, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ώρες, μπορεί εντέλει να έχουν εσωτερική συνοχή.

Το γεγονός ότι τελικά η τουρκική πρεσβεία κατέβασε το tweet για τον απόπλου του Oruc Reis ενισχύει την εκδοχή ότι εκτυλίσσεται διπλωματικό παζάρι.

cnn.gr

spot_img

Related articles

Στη Βουλή παίζουν κρυφτό με την ουσία, ο Καραμανλής με την ασυλία, ο λαός ετοιμάζεται να πει «φτου (σας) και βγαίνω»

Τα συμφέροντα Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά την κυβέρνηση – μηδέ του κ. Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως...

«Αντίο» και στο ελληνικό κρασί με άνοδο άνω των 2 βαθμών Κελσίου

Μια αύξηση άνω των 2 βαθμών Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έκανε...

Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν...

Συσπείρωση χωρίς συγγνώμη για τα Τέμπη

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το...