Ένα μήνυμα προς τους άνδρες: Υπερασπιστείτε την υπόληψη του γένους σας

Date:

Share post:

Από την Καρολάιν ως το θύμα της 10ης Δεκεμβρίου το “μια ακόμα” ακούγεται όλο και λιγότερο, το όνομα του θύματος ακούγεται όλο και πιο σιγανά.

Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν οι περισσότερες δράσεις κατά της γυναικοκτονίας ή κατά της βίας προς τις γυναίκες, υποκινούνταν από άνδρες. Θα έμοιαζε σαν να βάζουν στη σωστή του θέση το ίδιο τους το γένος. Ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω. Σε ευθεία.

Σκεφτείτε τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα είχε αν οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δεν αποτελούσαν αποκλειστικότητα των γυναικείων οργανώσεων αλλά των ανδρικών οργανώσεων.

Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν για κάθε αυταρχικό πατέρα, υπήρχε ένας όχι ευαίσθητος ή μαλακός γιος αλλά ένας γιος, κανονικός άνθρωπος.

Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν για κάθε ευέξαπτο φίλο ή συνάδελφο υπήρχε μια σωστή φωνή, μια σωστή ανδρική φωνή να προσπαθεί να του ξυπνήσει την ενσυναίσθηση ή να τον πείσει να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό της ψυχικής υγείας.

Για κάθε έναν άντρα που σκοτώνει τη σύντροφό του, για κάθε έναν άντρα που σηκώνει χέρι, πρέπει να υπάρχει ένας άλλος που προστατεύει, που παίρνει το λόγο, που μπαίνει στη μέση σαν ασπίδα, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, που κάνει κάτι για να μικρύνει η λίστα των γυναικοκτόνων ή των δυνάμει γυναικοκτόνων.

Όσο πληθαίνουν οι γυναικοκτονίες τόσο λιγοστεύει η έκπληξη, η θλίψη, η αγανάκτηση στα Social Media. Από την Καρολάιν ως το θύμα της 10ης Δεκεμβρίου το “μια ακόμα” ακούγεται όλο και λιγότερο, το όνομα του θύματος ακούγεται όλο και πιο σιγανά. Και πραγματικά αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη καλύτερη συγκυρία για τον άνδρα ώστε να υπερασπιστεί την υπόληψη του γένους του.

Γιατί για κάθε έναν που έχει σταματήσει να την αγαπάει ερωτικά ή ως σύντροφο, πρέπει να υπάρχει ένας άλλος που θα την αγαπήσει σαν άνθρωπο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για το διάστημα 1/11/2019 – 31/10/2020, το 84% των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, το 56% των ανδρών που άσκησαν βία ήταν ο σύζυγος (πρώην ή νυν) και 13% ο σύντροφος (πρώην ή νυν).

Ένα μήνυμα προς τους άνδρες: Υπερασπιστείτε την υπόληψη του γένους σας
Ένα μήνυμα προς τους άνδρες: Υπερασπιστείτε την υπόληψη του γένους σας

*Η Στέλλα Αλαφούζου είναι head of planning του 24Media Lab.

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...