Ο αγώνας ενός 6χρονου παιδιού για την αναπνοή ήταν αυτό που έθεσε σε εγρήγορση μια νεαρή μητέρα να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία για το παιδί της. Κάτι όχι και τόσο εύκολο, εν μέσω κορωνοϊού.
«Οι γιατροί είχαν πάθει σοκ. Έλεγαν ότι ποτέ ξανά δεν είχαν δει κάτι τέτοιο», θυμάται η Βαλεντίνα Βιτζιλάντε, ανακαλώντας την τρομακτική ημέρα που ο 6χρονος γιος της Νικολό εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας στη Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας, καθώς αδυνατούσε να πάρει ανάσα.
«Φοβήθηκα για τη ζωή του».
Αμέσως τον διασωλήνωσαν και γρήγορα ήρθε η διάγνωση: ο Νικολό έπασχε από μία σπάνια ασθένεια, γνωστή ως πολυσυστημικό φλεγμονικό σύνδρομο στα παιδιά, ή αλλιώς MIS-C.
Πλέον τόσο το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (CDC) εκδίδουν προειδοποιήσεις προς τους παιδιάτρους να είναι σε επιφυλακή για τέτοιες περιπτώσεις.
Αν και δεν διαγιγνώσκονται θετικά στον κορωνοϊό όλα τα παιδιά που πάσχουν από αυτό, το CDC και οι παιδίατροι στη Βρετανία πιστεύουν ότι αποτελεί αποτέλεσμα της μόλυνσης από την Covid-19.
Αλλά και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο, λέει η 35χρονη Βιτζιλάντε, η οποία εργάζονται ως νοσοκόμα.
«Πρέπει ανάμεσα στις χώρες να γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών γιατί στην αρχή ο παιδίατρός μου δεν είχε ιδέα περί τίνος επρόκειτο».
«Σήμερα, εξαιτίας της Covid, δεν είναι εύκολο να εξετάσει κανείς ένα παιδί. Δεν μπορούσα να το πάω στο ιατρείο του γιατί ήταν κλειστό και δεν μπορούσε να έρθει γιατρός στο σπίτι».
Η Βιτζιλάντε, η οποία εργάζεται σε νοσοκομείο του Μιλάνου, μία πόλη που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, κόλλησε τον κορωνοϊό τον Μάρτιο.
Το ίδιο και ο άνδρας της.
«Μέχρι την τελευταία στιγμή εργαζόμουν, ως που άρχισα να δυσκολεύομαι να αναπνεύσω».
Όταν τα ζευγάρι ανάρρωσε, ένας από τους δίδυμους γιους της οικογένειας αρρώστησε και χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Ο Νικολό βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ωστόσο δεν είχε συμπτώματα του ιού. Οι γιατροί αρχικά πίστεψαν ότι έπασχε από τη νόσο Kawasaki, μια φλεγμονή που συνήθως επηρεάζει τις περισσότερες αρτηρίες και την καρδιά.
Καθώς ο Νικολό πάλευε για μια ανάσα, η Βιτζιλάντε εκλιπαρούσε τους γιατρούς για μια αξονική τομογραφία, η οποία εν τέλει έγινε, αποκαλύπτοντας ότι το παιδί έπασχε από MIS-C.
«Τα έχασα. Συνέχισαν να λένε ότι είχε Kawasaki».
nicolo
O Νικολό, στο σπίτι πια, παίζει με την αγαπημένη του γάτα (Πηγή: CNNi)
Η Βιγκιλάντε δεν μπορούσε να μείνει το βράδυ δίπλα στο 6χρονο παιδί της. «Το νοσοκομείο δεν επέτρεπε τις διανυκτερεύσεις των γονιών λόγω του κορωνοϊού, έτσι έπρεπε να τον ηρεμήσω και να τον βάλω για ύπνο».
«Έπρεπε να του λέω ότι ήταν ασφαλής. Εκείνος με παρακαλούσε να μην τον αφήσω, δεν ήθελε να είναι μόνος του», θυμάται.
Κίνδυνος για τα παιδιά
Κατά την πρώτη ημέρα της θεραπείας του, ο Νικολό έκανε λήψη ανοσοσφαιρίνης αλλά η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε τόσο πολύ που οι γιατροί χρειάστηκε να τον βάλουν στον αναπνευστήρα για 24 ώρες. Έπειτα έλαβε την κλασική θεραπεία για το Kawasaki –ανοσοσφαιρίνη και ασπιρίνη- και λόγω της διάγνωσής του για MIS-C, κορτιζόνη.
Σύμφωνα με τον δρ. Λούτσιο Βερντόνι, παιδίατρο στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο όπου νοσηλεύτηκε ο Νικολό, η πείρα του του έχει δείξει ότι αυτή η θεραπεία είναι ενδεδειγμένη για γρήγορα αποτελέσματα.
«Μετά από 24 ώρες, οι ασθενείς ήδη παρουσιάζουν βελτίωση. Μετά από αυτό, δεν χρειάζεται να κάνουμε δευτερεύουσα θεραπεία».
Ανάλογη επιτυχία εμφανίζει αυτό το θεραπευτικό «κοκτέιλ» σε γιατρούς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Το CDC και γιατροί στη Βρετανία θεωρούν ότι το σύνδρομο MIS-C είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος στην ασθένεια Covid-19. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο τύπος Kawasaki συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό», λέει ο Βερντόνι στο CNNi.
Σύμφωνα με τον δρ. Αλμπέρτο Βιλάνι, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Παιδιάτρων στην Ιταλία, ο κίνδυνος για τα παιδιά συνίσταται στη δυσκολία διάγνωσης του MIS-C, καθώς τα συμπτώματά του μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του Kawasaki.
«Η ασθένεια προκαλεί οξεία φλεγμονή. Έχει πολλές ομοιότητες με την Kawasaki. Αυτά τα παιδιά συχνά έχουν έρθει σε στενή επαφή με την Covid και η κατάστασή τους κρίνεται σοβαρή. Αν ένα παιδί αρρωστήσει βαριά, πρέπει άμεσα να λάβει θεραπεία».
Ευτυχώς, η Βιτζιλάντε ήξερε ότι ο γιος της χρειαζόταν θεραπεία το συντομότερο. «Έχω την τύχη να είμαι νοσοκόμα και μητέρα και το μάτι μου μπορεί να αναγνωρίσει ένα πρόβλημα», λέει.
«Η νόσος Kawasaki δεν είναι τόσο σοβαρή, αλλά η Covid προκαλεί αυτόν τον τύπο της Kawasaki ο οποίος ξέρω ότι είναι χειρότερος γιατί το έχω ζήσει.
Μετά από 18 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο, ο Νικολό επέστρεψε στο σπίτι του την περασμένη εβδομάδα. Μετά από αρκετή υπομονή, το μικρό αγόρι κατάφερε να παίξει και πάλι με τον δίδυμο αδελφό του, Μάσιμο.
How a Kawasaki-like syndrome left this 6-year-old fighting for his life on a ventilator, by Valentina Di Donato