Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι αντι-ιικό φάρμακο από την Ιαπωνία μειώνει το χρόνο καταπολέμησης του ιού σε 4 μέρες.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ακούμε πρώτη φορά για το συγκεκριμένο φάρμακο και γνωρίζουμε ότι η Ιαπωνία είναι πολύ μπροστά στις τεχνολογίες θεραπείας για τη γρίπη. Αυτό φαίνεται ότι βοήθησε σε κινεζικές μελέτες μείωσης των επιπέδων του ιού. Έχει γίνει συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου. Δεν χρησιμοποιείται από τις κλινικές μελέτες του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Θεωρώ ότι θα είναι καλό για τα πιο δύσκολο περιστατικά, για ασθενείς όπου δεν θα έχουν δουλέψει άλλοι συνδυασμοί», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της φαβιπιραβίρης, ενός αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην Κίνα έναντι του ιού της γρίπης. Ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν φαβιπιραβίρη αρνητικοποίησαν το τεστ για τον SARS-CoV-2 σε διάμεσο χρονικό διάστημα 4 ημερών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που χρειάστηκαν 11 ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκου. Παρόλ’ αυτά τα επιστημονικά δεδομένα είναι λίγα και γίνεται μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να βρεθούν περισσότερα δεδομένα για τις θεραπείες κι πότε αυτή βοηθάει. Μάλιστα υπάρχει μία τεράστια μελέτη που ονομάζεται «Αλληλεγγύη» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εξετάζει την αποτελεσματικότητα 4 διαφορετικά ήδη φαρμάκων. Το ένα είναι συνδυασμός φαρμάκων, το άλλο είναι ένα νέο φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τον έμπολα, και φάρμακα όπως η χλωροκίνη που χορηγούνται και στους Έλληνες ασθενείς.
Όπως ανέφερε επίσης το ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό έχει 2 φάσεις. Κατά την πρώτη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού που διαρκεί αρκετές ημέρες παρουσιάζονται συνήθως ήπια συμπτώματα λόγω της άμεσης κυτταροπαθογενετικής δράσης του ιού και της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού απέναντι στο νέο παθογόνο. Σε αυτή τη φάση αναμένεται κυρίως όφελος από αντιικά φάρμακα όπως η λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η ρεμδεσιβίρη και το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη.
news247.gr