Ελληνοτουρκικά: Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Date:

Share post:

Σύντομη συνάντηση είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, μετά το άνοιγμα Ακάρ προς την ελληνική πλευρά για διάλογο

Σύντομη συνομιλία είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον tούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ο φόβος θερμού επεισοδίου εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή.

Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών μετά την ακραία ένταση που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα με αλλεπάλληλες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, που θέτουν ακόμα και θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν χειραψία και μερικές κουβέντες, ενώ συζητείται ακόμα μια πιο επίσημη συνάντηση, χωρίς ωστόσο ακόμα να επιβεβαιώνεται.

Κύκλοι του ΥΠΕΘΑ αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που έριξε τους τόνους και ζήτησε τη συνάντηση. Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπυλος αναμένεται στην επικείμενη συνάντηση -εφόσον γίνει- να μεταφέρει το μήνυμα για αποκλιμάκωση και συγκράτηση της έντασης.

Το μήνυμα του Παναγιωτόπουλου

Κατά πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον τούρκο ομόλογό του πως για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Ακάρ φάνηκε να παίρνει το μήνυμα και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός αυτός προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή του δήλωση. 

Αλλαγή πλεύσης από Ακάρ;

Πιο συγκεκριμένα, μετά τον έντονο διάλογο που είχε ο Ακάρ με έλληνες βουλευτές, άλλαξε στάση στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και τονίζοντας πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Χουλούσι Ακάρ δήλωσε χθες:

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα, με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».

 

Το επεισόδιο με έλληνες βουλευτές

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ άφησε στην άκρη κάθε έννοια συμμαχικής ενότητας και επιτέθηκε στην Ελλάδα σαν σε «εχθρό», επαναφέροντας ενώπιον των Συμμάχων όχι μόνο τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις (βλ. αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών) αλλά και κακόβουλες τουρκικές καταγγελίες (βλ. περί στήριξης τρομοκρατών).

Ο τούρκος ΥΕΘΑ στοχοποίησε την Ελλάδα επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη θέση «οικοδεσπότη» που ο ίδιος είχε στη σημερινή νατοϊκή συνάντηση. Ο ίδιος επιχείρησε, με άλλα λόγια, να μετατρέψει μια νατοϊκή – συμμαχική εκδήλωση σε εφαλτήριο προβολής μονομερών τουρκικών θέσεων, προκαλώντας όμως έτσι την άμεση αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών που ήταν παρόντες.

O Χουλουσί Ακάρ δεν έχασε την «ευκαιρία» να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τις τουρκικές αιτιάσεις επί των ελληνοτουρκικών, θέτοντας θέμα χωρικών υδάτων και αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα πως υποστηρίζει τρομοκράτες. Και όλα αυτά, ενώπιον βουλευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Κατά την ομιλία του, ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα και για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Οι Έλληνες βουλευτές που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη (Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ανδρέας Λοβέρδος) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών από την στιγμή που εκείνη έχει εισβάλει στην Κύπρο και που αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε τη βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων, τον λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στις προκλήσεις του τούρκου υπουργού.

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...