Ελληνίδα καθηγήτρια: «Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα εμβόλια που είναι πολύ κοντά»

Date:

Share post:

«Αν τα πράγματα πάνε καλά πιθανότατα Νοέμβριο, Δεκέμβριο, τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε ένα εμβόλιο»,

δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Αναφερόμενη στα φάρμακα για τον κοροναϊό, η κα Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι «το περιβόητο remdesivir το ενδοφλέβιο που ήταν για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, και που μέχρι τώρα το έχουν πάρει πάνω από 2.000 και συνεχίζονται οι μελέτες, τα αποτελέσματα που έχουν βγει δεν είναι πλήρης η ανάλυσή τους όμως είναι λίγο αντιφατικά».

«Η μελέτη η μεγάλη που συμμετέχει η Αμερική, ο Καναδάς και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η χώρα μας, δείχνει ότι εκείνο που κερδίζεις με αυτό το φάρμακο είναι λιγότερες μέρες νοσηλείας που αυτό είναι σημαντικό και πιθανότατα σημαίνει και λιγότερες μέρες στη ΜΕΘ ή ότι δεν χειροτερεύεις. Επομένως είμαστε επιφυλακτικοί… Αυτό βέβαια δεν είναι ειδικό φάρμακο 100%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο όπως είπε, «υπάρχουν ορισμένοι άλλοι χειρισμοί όπως το να παίρνεις πλάσμα από αυτούς που αρρώστησαν και το πλάσμα αυτό πιθανότατα έχει ψηλά αντισώματα και να μπορείς να τα χορηγήσεις σε σοβαρά πάσχοντες».

«’’Θα μου πείτε «πόσα πλάσματα θα μπορέσω να βρω;’’ για αυτό πρόσφατα ανακοινώθηκε μια μελέτη από την Ολλανδία η οποία δείχνει ότι μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητά μονοκλονικά αντισώματα που στρέφονται εναντίον του ιού και τα πρώτα αποτελέσματα σε πειραματόζωα είναι πολύ ενθαρρυντικά», σημείωσε η κα Γιαμαρέλλου.

Για το εμβόλιο, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι «το εμβόλιο θα είναι η λύση του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται πάνω από 100 εμβόλια».

«H τελευταία μελέτη από την Αμερική μας λέει ότι αυτός ο Covid 19 αν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς μειώνεται η μετάδοσή του κατά 30%», υπογράμμισε.

Για τη στρατηγική του lockdown, η καθηγήτρια ανέφερε: «Διάβασα μια μελέτη που προσπαθεί να δώσει μια απάντηση αν το lockdown ωφελεί ή αν εκείνο που ωφελεί είναι το κλείσιμο των σχολείων. Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι εκείνο που βοηθάει 100% είναι το lockdown, μπορεί να μηδενίσει τελείως τη λοίμωξη. Το κλείσιμο των σχολείων από την άλλη βοηθάει το υγειονομικό σύστημα να αντέξει γιατί κάνει την επιπέδωση της καμπύλης. Επομένως ο συνδυασμός αυτών των δύο νομίζω ότι βοήθησε τη χώρα μας πάρα πολύ και αυτό που μας μένει τώρα είναι να πειθαρχήσουμε στη χαλάρωση. Τη θέλουμε τη χαλάρωση αλλά πειθαρχημένη χαλάρωση δηλαδή δεν θα ξεχνάω την υγιεινή των χεριών, κάθε μια ώρα να πλένω τα χέρια μου, να βάζω αντισηπτικό, να κρατάω τις αποστάσεις και να φοράω τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Αυτά τα τρία είναι η πειθαρχημένη χαλάρωση που πιθανότατα επειδή εμείς δεν είχαμε πάρα πολλά κρούσματα όπως οι άλλες χώρες, μπορεί να μας κάνουν την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαλλαγούμε από τον covid».

Για τα νοσοκομεία, σημείωσε ότι «εδώ και μια εβδομάδα οι ασθενείς που δεν έχουν υποψία covid άρχισαν και επανέρχονται στα νοσοκομεία, βλέπουν ότι πάμε καλά, βλέπουν ότι τα κρούσματα κάθε μέρα είναι κάτω από 20 οπότε αρχίζουν και νοιώθουν ήδη πιο άνετα».

«Οι ογκολογικοί ασθενείς αντιμετωπίζονται πλήρως, δεν υπήρχε ογκολογικός ασθενής ή ανοσοκατασταλμένος ασθενής που να μην αντιμετωπιστεί με ειδικές εισαγωγές στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε.

Η κα Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι «τα νοσοκομεία που δεν είναι ειδικά νοσοκομεία covid εξακολουθούν τη δουλειά τους πιθανόν με μειωμένη κάλυψη κρεβατιών αλλά τώρα σιγά-σιγά τα πράγματα βελτιώνονται».

«Όμως προσοχή πάρα πολλοί καρδιοπαθείς έχοντας συμπτώματα άτυπα φοβήθηκαν να πάνε στο νοσοκομείο και μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να έχασαν τη ζωή τους», διευκρίνισε η ίδια.

Η καθηγήτρια Παθολογίας επισήμανε ότι «αυτό τον φόβο πρέπει να τον αποβάλλουμε, όλα τα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό παίρνει τα σωστά μέτρα και δεν πρέπει να φοβούνται».

Parapolitika

spot_img

Related articles

Παραδοχή Τσεβά για την γκάφα των “πλασματικών” ισολογισμών

Παραδέχεται η δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά πως έκανε λάθος με τη χρήση του όρου “πλασματικοί” ισολογισμοί, όπως...

Τσεμπέρης: Η πλασματική πραγματικότητα της Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου & οι “πλασματικοί” ισολογισμοί

Σε ανάρτηση του ο πρώην Αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης αναφέρει: Η ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΟΙ “ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ”...

Δίκη για το Μάτι: «Υπήρχαν υπηρεσιακές διαταγές» – Η απολογία του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου

Αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για την διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018,...

Δημόσιες επιχειρήσεις αγνοούν το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μόνο το 1/3 των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που υπάγονται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποβάλλει εμπρόθεσμα σε αυτό τους...