Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 40-64 ετών στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ο ιός φαίνεται να επιδρά ιδιαίτερα επιβαρυντικά σε άτομα που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 71 έτη, με 44 άνδρες και 15 γυναίκες. Το 95% δε είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Μάλιστα φαίνεται ιδιαίτερα επιθετικός στην ηλικία των 40-65 ετών, καθώς περίπου τα μισά περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανήκουν σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Την ίδια στιγμή από τους 92 που νοσηλεύονται στην εντατική, οι 40 είναι μεταξύ 40 και 65 ευρών και οι 52 πάνω από την ηλικία αυτή. Να σημειωθεί δε από τα 1613 κρούσματα υπάρχουν στοιχεία για την ηλικία των 1512. Από αυτό το ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα τα παιδιά και ανήλικοι κάτω των 17 ετών που έχουν προσβληθεί αποτελούν μόνο το 2,8%, άτομα από 18 έως 39 ετών το 30,6%, από 40 έως 64 ετών το 45,4%, ενώ τέλος το 21,2% των κρουσμάτων φαίνεται να είναι από 65 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 49 έτη (εύρος 0 έως 95 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι τα 71 έτη όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας (εύρος 39 έως 93 ετών). Επίσης από το σύνολο των 1613 κρουσμάτων, τα 335 (20,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 563 (34,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο ιός φαίνεται να πλήττει άτομα με κοινωνική δραστηριότητα, δηλαδή άτομα που μετακινούνται λόγω εργασίας ή γενικότερα κοινωνικής ζωής. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ηλικίες άνω των 65 ετών αν και αποτελούν το 1 στα 5 κρούσματα είναι πιο ευάλωτες καθώς σ’ αυτές αποδεικνύεται πιο θανατηφόρος ο ιός. Βέβαια σ αυτές της ηλικίες έτσι κι αλλιώς οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτεθούν στον ιό.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο μόνος τρόπος αναχαίτισης της πορεία της επιδημίας είναι η απομόνωση και τα αυστηρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Ο περιορισμός των επαφών θεωρείται το κυριότερο μέτρο, ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την επόμενη μέρα, αφού σήμερα στους αριθμούς των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ αποτυπώνεται η εξάπλωση της επιδημίας προ 10ημέρου, όταν είχαν επιβεβαιωθεί τα μισά από τα κρούσματα που έχουμε σήμερα.
Χθες Παρασκευή 3/4 ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι παρατηρεί την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, με μία συγκρατημένη αισιοδοξία. “Εάν προσέξει κανείς ακόμα και τα νούμερα των εργαστηριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα θετικά που βγαίνουν, θα δει κάποια μικρά αισιόδοξα μηνύματα. Αυτά δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Πρέπει να μας επιβεβαιώσουν μέσα μας, την αίσθηση ότι αυτό που κάνουμε δουλεύει, ότι υπάρχει μια πραγματικά βραδεία αύξηση” ανέφερε.
“Νομίζω σιγά–σιγά όπως προχωράμε, είμαστε χαρούμενοι. Αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Και αυτό το έχω ξαναπεί, το είπα και χθες. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον ιό και την πορεία των μέτρων που μέχρι τώρα είναι επιτυχής, κατά τη γνώμη μου την ταπεινή, να μας κάνει να εφησυχάσουμε, γιατί θα μας διαλύσει, θα μας διαλύσει γρήγορα. . Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρχει η μέση και θα υπάρξει και η αρχή του τέλους και το οριστικό τέλος” συμπλήρωσε ο κ Τσιόδρας.
news247.gr