«Εκρηκτική» η κατάσταση στη Λέσβο: «Εμφύλιος» πόλεμος, «περιπολίες» κατοίκων, «μπλόκα» και ξύλο

Date:

Share post:

Οργανωμένες ομάδες κατοίκων πραγματοποιούν σχεδόν όλο το 24ωρο «περιπολίες» στο νησί και στήνουν «μπλόκα». Συγκεκριμένα οι διάσπαρτες αυτές ομάδες αναζητούν μέλη ΜΚΟ, τα οποία τα έχουν στοχοποιήσει για συνεργασία με τα κυκλώματα διακινητών. Τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί ξυλοδαρμοί εθελοντών και μία καταδρομική επίθεση σε αυτοκίνητο στη Μυτιλήνη. Τα μέλη των ΜΚΟ έχουν θορυβηθεί και ζητούν προστασία από την Αστυνομία, καθώς όπως λένε δέχονται «τυφλούς» προπηλακισμούς και επιθέσεις. «Τυφλή» επίθεση δέχτηκε σήμερα και ένας Γερμανός δημοσιογράφος που κάλυπτε την άφιξη λέμβου με μετανάστες στο λιμάνι της Θέρμης.

Στη Μόρια μέχρι και αυτή την ώρα στήνονται «μπλόκα» από κατοίκους, προκειμένου να μην μεταφερθεί κανένας άλλος μετανάστης και πρόσφυγας εκεί. Το αποτέλεσμα είναι οι Αρχές να μην έχουν μεταφέρει σήμερα κανέναν μετανάστη από τους νεοεισερχόμενους στον καταυλισμό της Μόριας. Το Λιμενικό και η Αστυνομία αναζητά νέους χώρους φιλοξενίας. Προς το παρόν οι μετανάστες μεταφέρονται σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αύριο ενδεχομένως να μεταφερθούν μετανάστες και στο κέντρο του Καρά Τεπέ.

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει και «εμφύλιος» ανάμεσα στη δυτική Λέσβο και το Δήμο Μυτιλήνης, στον οποίο ανήκει και το χωριό της Μόριας. Ομάδες κατοίκων της Μόριας και της Μυτιλήνης οργανώνονται προκειμένου –όπως λένε- να μην επιτρέπουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στη Σκάλα Συκαμνιάς και τις γύρω ακτές, να μεταφέρονται στη Μόρια. Οι ομάδες αυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να σηκώνει το βάρος του μεταναστευτικού μόνο ένας Δήμος.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, κάτοικοι του νησιού έχουν οργανωθεί και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εμποδίζουν στις ακτές της Λέσβου τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που έρχονται με λέμβους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες ‘εστίες’ έντασης στη Λέσβο. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολη η παρακολούθησή τους. Κάνουν αιφνιδιαστικές ενέργειες, όπως σήμερα που πήγαν να μπλοκάρουν λέμβο με μετανάστες στο λιμάνι της Θέρμης. Αυτό που φοβόμαστε είναι η μετατροπή της οργής σε αυτοδικία», λέει πηγή με γνώση των γεγονότων στη Λέσβο.

Σκάλα Συκαμνιάς: Κάηκε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας

Κάηκε το βράδυ της Κυριακής ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γνωστός και σαν «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς. Ο χώρος ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πριν ένα μήνα είχε κλείσει με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου δυτικής Λέσβου κόντρα στην περί του αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Συκαμνιάς.

Αργά σήμερα το απόγευμα είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Δημάρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου να ανοίξει για μια μόλις μέρα τον καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά που έφθασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια.

Πηγή: huffingtonpost.gr

spot_img

Related articles

Απόδραση στον Πόρο για Γιώργο Λιάγκα και Μαρία Αντωνά – Έτσι προδόθηκε το ζευγάρι

Μετά την ολοκλήρωση των τηλεοπτικών του υποχρεώσεων και ο Γιώργος Λιάγκας ταξίδεψε στον Πόρο έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφό...

Πικρός ο καφές στο τραπέζι – Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η τιμή από 1η Ιουλίου

Πικρή… γεύση αναμένεται να έχει ο καφές στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ να επανέρχεται...

Πάσχουν οι διαιτητές από το σύνδρομο του Ναπολέοντα;

Οφσάιντ; Φάουλ; Χέρι; Πολλές φάσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου μπορούν να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις σχετικά με τις αποφάσεις των διαιτητών. Αυτός...

Κλιματική κρίση: Πλημμύρες, καύσωνες και πυρκαγιές – Γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα επλήγη από τον πρώτο καύσωνα που έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα, κλείνοντας σχολεία και τουριστικά αξιοθέατα. Δεν υπάρχει αμφιβολία...