Εκλογικός νόμος: Τι σκέφτονται και τι φοβούνται στη ΝΔ

Date:

Share post:

Μετά τη διάψευση των πρόωρων εκλογών, νέα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου κυριαρχούν στο γαλάζιο παρασκήνιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντως δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: “Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;”

Όμως και τώρα δέχεται σχετικές εισηγήσεις. Σημειωτέον ότι νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αφορά τις δεύτερες εκλογές, αφού για να εφαρμοστεί νέο εκλογικό σύστημα στις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Έτσι τη “βόμβα” της απλής αναλογικής η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αφοπλίσει και θα πάει αναγκαστικά σε διπλές κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37% – 38%, ενώ με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35%.

Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι ότι θα αποτελούσε ομολογία ηττοπάθειας και κυρίως ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να ξανα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που η ίδια έχει ψηφίσει ως “θεραπεία” στην απλή αναλογική.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο που τρομάζει τη ΝΔ: Η ολική επαναφορά της απλής αναλογικής μετά τις πρώτες κάλπες.

Το σενάριο αυτό έχει ως εξής: Εάν για παράδειγμα γίνουν οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, η ΝΔ ακόμη και με ένα υψηλό ποσοστό πιθανόν να μην εκλέξει πάνω από 90 βουλευτές. Επομένως υπάρχει αριθμητικά η δυνατότητα όταν ανοίξει η Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσει πρόταση νόμου για απλή αναλογική και να την περάσει με τις ψήφους των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες κάλπες.

Πρόκειται βεβαίως για ένα ακραίο σενάριο, όμως κάποιοι στο γαλάζιο στρατόπεδο θυμούνται ότι κάποτε το ΠΑΣΟΚ είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει την άνοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξουσία και χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες η ΝΔ έλαβε 44,2%, 46,19% και τελικά 46,88% για να λάβει 150 έδρες το 1990 και να σχηματίσει κυβέρνηση με την ψήφο του βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, Θόδωρου Κατσίκη.

Εάν όμως η ΝΔ έχει ήδη αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο, δεν θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κατά της ολικής επαναφοράς της απλής αναλογικής από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήδη θα έχει ανοίξει η ίδια τον ασκό του Αιόλου.

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...