Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την πεπατημένη των επιδοματικών παροχών λίγο πριν τις κάλπες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής ήταν αντίθετος με την «επιδοματική πολιτική» κι είχε επανειλημμένα διατυπώσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα που έδινε.
Τον Μάιο του 2018 δήλωνε ότι δεν ήθελε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη. Τον Δεκέμβριο του 2018 από το βήμα της Βουλής κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ότι «δίνει επιδόματα αντί για δουλειές».
Τον Απρίλιο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε με αφορμή το «προεκλογικό» επίδομα στους συνταξιούχους: «Δεν θέλω µια κοινωνία που να εξαρτάται από χριστουγεννιάτικα βοηθήματα. Οι Έλληνες δεν πρέπει να περιμένουν το δώρο Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρόνου και να μετατρέπονται σε ομήρους του πελατειακού συστήματος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές».
Στην ουσία ο κ. Μητσοτάκης όσο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση εξέφραζε την κλασική συντηρητική άποψη που θεωρεί τα επιδόματα σπατάλη του κρατικού χρήματος και αντικίνητρο στην εύρεση εργασίας.
Τι κάνει
Ως πρωθυπουργός όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει στηρίξει την πολιτική του στα επιδόματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άφησε σιωπηρά στην μπάντα (όπως όλη η ΕΕ άλλωστε) τα ιδεολογήματα περί ελεύθερης αγοράς κι έριξε κρατικό χρήμα στην οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση όπως αυτή του 2010.
Η κρατική παρέμβαση ήταν βέβαια μονόδρομος. Μόνο που ο αλά ΝΔ κρατικός παρεμβατισμός έχει έντονα ανορθολογικά χαρακτηριστικά, αφού διένειμε τις παροχές πρωτίστως με «πολιτικά» κριτήρια και δευτερευόντως με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και τις επιταγές της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι εκλογές
Τώρα που όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την παλαιοκομματική πεπατημένη. Μοιράζει μια σειρά προεκλογικών επιδομάτων (Energy pass, Fuel pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών) που μπορεί να παρέχουν κάποιες βραχυχρόνιες ανάσες, αλλά δεν δίνουν πραγματική λύση στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας.
Η κυβέρνηση αφού άφησε επί μήνες ανενόχλητα τα καρτέλ στην Ενέργεια και το λιανεμπόριο να κερδοσκοπούν, επιχειρεί τώρα με τους «πυροσβεστήρες» των επιδομάτων να σβήσει την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά της ακρίβειας που έχει «κάψει» το 10% της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Πρόκειται βέβαια για πολιτική προεκλογικών εντυπώσεων, μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του αλήστου μνήμης «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» του Αντρέα.
Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι όταν μια κυβέρνηση δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, τα βρίσκει μπροστά της πιο οξυμένα. Ξέρουμε πολύ καλά επίσης ότι μετά τις προεκλογικές παροχές ακολουθούν πάντοτε οι περιοριστικές πολιτικές, γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Τέλος, ξέρουμε πολύ καλά ότι ούτε ο επόμενος προϋπολογισμός θα βγει χωρίς λιτότητα. Αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά την αποχώρηση από το ταμείο της κάλπης.