Ε.Ε σε Τουρκία: Μην ενθαρρύνετε τους μετανάστες να περνούν παράνομα στην Ελλάδα

Date:

Share post:

Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα να μην ενθαρρύνει τους μετανάστες να περνούν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και κάλεσαν την Τουρκία να συμμορφωθεί με συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

«Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην επικράτειά της και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει για την υποδοχή 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την  χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διελεύσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο. Οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις δια ξηράς ή θαλάσσης. Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπου φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών» αναφέρει δήλωση.

Και προσθέτει: «Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη, που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρακτική υποστήριξη που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 4 Μαρτίου 2020. Η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί επίσης με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα αυτό.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 όσον αφορά όλα τα κράτη – μέλη. Η παρούσα δήλωση παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιθυμούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και δέσμευσης».

Εκκληση για αποκλιμάκωση στη Συρία

Ειδική αναφορά γίνεται στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Ιντλίμπ της Συρίας, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση.

«Στην Ιντλίμπ», τονίζει η ανακοίνωση, «η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.

Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα διεθούς στρατιωτικής αντιπαράθεσης και να μην προκληθεί περαιτέρω πόνος. Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ζωών. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της επίθεσης στην Ιντλίμπ και των συνεπειών της».

Στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. επισημαίνουν ακόμη: «Αυτά τα μηνύματα παραδίδονται σε όλα τα βασικά μέρη. Η ΕΕ διατηρεί επαφές με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί έντονα η σαφής διεθνής συναίνεση υπέρ της αποκλιμάκωσης και της μακράς εκεχειρίας.

Ανθρωπιστική βοήθεια 60 εκατ. ευρώ στην Ιντλίμπ

Το Συμβούλιο καταγράφει τα αποτελέσματα της συνάντησης Ρωσίας-Τουρκίας χθες (σ.σ. την Πέμπτη) στη Μόσχα και επαναλαμβάνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών στο έδαφος και από αέρος και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων  στην περιοχή, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν και πρέπει να σταματήσουν οι αδιάκριτες επιθέσεις και η καταστροφή πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων υγείας, σχολείων και οικισμών εκτοπισθέντων από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους. Επαναλαμβάνουμε τη θέση της ΕΕ ότι όλοι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να λογοδοτούν» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Η δήλωση καταλήγει ως εξής: «Το Συμβούλιο προτρέπει το συριακό καθεστώς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνει ότι κάθε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, αφοσιωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Η ΕΕ θα προωθήσει ενεργά μια ανανεωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή κρίση και να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση. Η ΕΕ θέτει κατά προτεραιότητα την ανθρωπιστική κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών, και δεσμεύεται να αυξήσει τη βοήθειά της προς τον άμαχο πληθυσμό στη βορειοδυτική Συρία. Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας γίνονται για την κάλυψη των εκάκτων αναγκών για στέγαση, ιατρική και επισιτιστική υποστήριξη περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων που εκτοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και όλων των άλλων Σύριων που έχουν ανάγκη στην περιοχή Ινλίμπ. Η ασφαλής, διαρκής και άμεση πρόσβαση σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη πρέπει να συνεχιστεί, με πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για την επέκταση της απόφασης 2165 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για διασυνοριακή πρόσβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και χειρουργικών προμηθειών, φθάνει στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη σε όλη τη Συρία, μέσω των αμεσότερων διαδρομών».

spot_img

Related articles

ΑΔΕΔΥ: Απόλυτη κοροϊδία τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Μεγαλώνει το κλίμα δυσαρέσκεια για το πακέτο της ΔΕΘ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων...

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κούρσα για δύο δείχνει νέα δημοσκόπηση – Ποιος επικρατεί στα ζευγάρια του δεύτερου γύρου

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας προηγούνται, σύμφωνα με ευρήματα νέας δημοσκόπησης, στην κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού θώκου του ΠΑΣΟΚ...

«Με χάνετε και χάνεστε»: η απειλή Μητσοτάκη για κίνδυνο νέων μνημονίων για να περάσει μια νέα φτωχοποίηση

«Κυρίες και κύριοι, η τελευταία παραδοχή, δηλαδή η ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, με κάνει να καταστήσω σαφές ότι...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καρασταμάτης

Έδωσε μέχρι τέλους μάχη για τη ζωή του, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε Θλίψη στη Ραφήνα καθώς έφυγε τα...