Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αδιαφόρησε για την ισχύουσα νομολογία και τη θέση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αφήνοντας ελεύθερο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά την –με ευθεία βολή– δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το χέρι του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας αποφάσισε για δεύτερη φορά να λαβώσει τη μνήμη του παιδιού που αποτέλεσε σύμβολο για τις επόμενες γενιές.
Παρά τις προσπάθειες της ανώτατης βαθμίδας της ελληνικής Δικαιοσύνης να δείξει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί νομικά, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο -αν και κατώτερο- αποφάσισε να μην λάβει υπόψη την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αδιαφόρησε απόλυτα για την πρόσφατη νομολογία που τέθηκε σε εφαρμογή ακριβώς επ’ αφορμής της υπόθεσης Γρηγορόπουλου και η οποία από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται ανελλιπώς από όλα τα άλλα δικαστήρια της χώρας.
Με τους τέσσερις ένορκους να αναλαμβάνουν την ευθύνη, το Εφετείο Λαμίας έκρινε κατά πλειοψηφία (3-4) ότι ο Επ. Κορκονέας θα πρέπει να λάβει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και θα πρέπει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής η οποία και αποκλείστηκε από τη διαδικασία, στερώντας το δικαίωμα να τοποθετηθεί επί των θεμάτων που τέθηκαν, εξήγησε πως φτάσαμε εδώ, αναφέροντας: «Οι ένορκοι με μεθόδευση του δικαστηρίου, δεν άκουσαν μάρτυρα, δεν ξέρουν την υπόθεση, παρά μόνο όσα τους είπαν οι τακτικοί δικαστές».
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και το 2019 όταν ξανά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας με άλλη σύνθεση επέβαλε ακριβώς ήταν ίδια ποινή κάθειρξης στον Επ. Κορκονέα, οδηγώντας στην αποφυλάκιση του. Ο τότε εισαγγελέας της έδρας είχε πει χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού, προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής: «Ο κατηγορούμενος δεν ειναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…»
Ωστόσο, η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, στάθηκε τότε κομβική, καθώς οδήγησε στην αναίρεση της απόφασης και στην επιστροφή της δικογραφίας πίσω στη Λαμία για νέα κρίση.
Μία κρίση η οποία δεν ήρθε ποτέ, αφού το δικαστήριο ξανά πήρε την ίδια απόφαση, δημιουργώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ένα φαύλο κύκλο, που αφήνει ανοιχτό τόσο το νομικό ζήτημα της χορήγησης του ελαφρυντικού, όσο και τη βαθιά πληγή της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία από το 2008 περιμένει το τέλος του δικαστικού αγώνα της και της δικαίωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τζίνα Τσαλικιάν χαρακτήρισε στην ΕΡΤ προσβλητική την απόφαση, λέγοντας: «Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητική η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου».
Για ακόμη μία φορά το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της ανώτατης δικαστικής βαθμίδας της χώρας. Ο Άρειος Πάγος είναι εκείνος που θα κρίνει την επόμενη ημέρα, αφού μόνο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί σε αυτό το πλαίσιο να προχωρήσει στην άσκηση αναίρεσης για τη νέα ετυμηγορία. Η αλλαγή φρουράς όμως, στη θέση του επικεφαλής, μετά τη συνταξιοδότηση του Β. Πλιώτα, καθιστά αβέβαιη μία νέα παρέμβαση πάνω στο ζήτημα της χορήγησης του συγκεκριμένου ελαφρυντικού στον Επ. Κορκονέα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Επ. Κορκονέας είναι πλέον ελεύθερος και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Τα ισόβια δεσμά για ακόμα μία φορά αποδείχθηκαν φενάκη, ακόμα και για ένα τόσο συγκλονιστικό έγκλημα που έθιξε την καρδιά του κοινωνικού ιστού· ακόμα και για ένα τέτοιο καταδικασθέντα, ο οποίος κατά την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου με την ιδιότητα του ειδικού φρουρού «χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του, αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου».