Διπλάσιες μηχανές και 100 ομάδες ΔΙ.ΑΣ στην Αθήνα

Date:

Share post:

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αστυνόμευση στην Αττική θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φιλοδοξεί να κάνει «restart» στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., σε σχέση με την αντιμετώπιση της λεγόμενης «εγκληματικότητας δρόμου» και των επιθέσεων διαρρηκτών και ληστών σε σπίτια και καταστήματα. Για το λόγο αυτό έχουν λάβει χώρα σειρά συσκέψεων τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Η Άμεση Δράση θα αποτελέσει την «προμετωπίδα» του σχεδίου, με στόχο οι περιπολίες στην Αττική να υπερδιπλασιαστούν. Πρόκειται για την υπηρεσία που ασχολείται όσο καμία άλλη με την εγκληματικότητα που πλήττει τους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο οι άντρες της Άμεσης Δράσης πραγματοποιούν 55-70 συλλήψεις καθημερινά, ενώ ετησίως γίνονται περίπου 22.000 συλλήψεις για όλων των ειδών τα αδικήματα. Από τα πιο βαριά μέχρι τα πταίσματα.

Το «restart» στην αστυνόμευση θα γίνει πράξη με την επίσημη «πρεμιέρα» των 1.300 νέο-προσληφθέντων ειδικών φρουρών που πιάνουν δουλειά στις 17 Ιανουαρίου.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη περιέγραφαν το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που βασίζεται στην «αναγέννηση» της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σήμερα οι μοτοσικλετιστές της υπηρεσίας είναι 900. Σε λίγες ημέρες από σήμερα, ωστόσο, θα είναι 2.200. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι μικρότεροι Δήμοι της Αττικής θα αστυνομεύονται όλο το 24ωρο από ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας εκτιμάται ότι ο χρόνος ανταπόκρισης στα περιστατικά θα είναι το ένα λεπτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί τη «βιτρίνα» της πόλης που πλήττεται από συμμορίες πορτοφολάδων και διαρρηκτών, επιχειρούν σήμερα 17 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. ανά εξάωρο. Στόχος είναι από τις 17 Ιανουαρίου οι ομάδες να γίνουν διπλάσιες, δηλαδή 34 ανά εξάωρο. Συνολικά 100 ομάδες θα απασχολούνται με τη φύλαξη του κέντρου της Αθήνας όλο το 24ωρο.

Στη Βορειοανατολική Αττική επιχειρούν σήμερα 35 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. όλο το 24ωρο. Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ομάδες αυτές θα γίνουν 70. Στη Νοτιοανατολική Αττικής οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. θα  γίνουν 50 για όλο το 24ωρο από 25 που είναι σήμερα. Στην Δυτική Αττική από 32 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. που επιχειρούν σήμερα, θα επιχειρούν περίπου 65 ομάδες. Πρακτικά θα διπλασιαστούν οι ομάδες σε όλους τους τομείς αστυνόμευσης, με την ηγεσία να εκτιμά ότι η αλλαγή θα γίνει αντιληπτή άμεσα από τους πολίτες.

Επιδίωξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να φτάσει η υπηρεσία στα επίπεδα αποτελεσματικότητας του 2010, έτος ίδρυσης της ΔΙ.ΑΣ., όταν σε κάθε Δήμο της Αττικής περιπολούσαν κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις ομάδες. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε κατά μέσο όρο μία ομάδα ανά Δήμο.

Προσοχή στους νέους

Οι αξιωματικοί της Άμεσης Δράσης θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους νέους ειδικούς φρουρούς, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί λόγω απειρίας.

Στόχος είναι αρχικά οι νέοι αστυνομικοί να μπουν σε ομάδες με παλιότερους και εμπειρότερους άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Επίσης, στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, προκειμένου το πρώτο διάστημα στα σοβαρά περιστατικά, σε αυτά δηλαδή όπου υπάρχουν ένοπλοι (για παράδειγμα σε μία ληστεία), να στέλνονται διπλές ομάδες. Δηλαδή, οχτώ αστυνομικοί με τέσσερις μηχανές. Και αυτό διότι κανείς δεν θέλει κάποιος άπειρος αστυνομικός να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον από τους κακοποιούς που ανοίγουν πυρ χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι από την επαρχεία. Ζουν στην Αθήνα εδώ και λίγο καιρό, όταν και ξεκίνησε η εκπαίδευσή τους. Μπορεί να ξέρουν να οδηγούν μηχανή αλλά δεν έχουν εμπειρία από τους δρόμους της Αθήνας. Επίσης, δεν γνωρίζουν καλά την πόλη και τους ρυθμούς της. Η ένταξή τους στην Άμεση Δράση θα πρέπει να γίνει ομαλά για να μην τεθεί κανένας σε κίνδυνο. Για να γίνει αυτό θα κάνουμε πάντρεμα παλιών και καινούργιων. Το ιδανικό είναι σε κάθε τετραμελή ομάδα να υπάρχουν δύο παλιοί και δύο νέοι», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Αρμόδιοι αξιωματικοί υποβάλλουν τους νέους «Διάδες» σε «test drive» τις βραδινές ώρες. Ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών μετά τα μεσάνυχτα είναι ένα λεπτό. Η πρώτη βάρδια ξεκινάει στις 00.00 και τελειώνει στις 6.00 το πρωί. Σημειώνεται ότι όλες οι βάρδιες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι εξάωρες. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκφωνητών της Άμεσης Δράσης, των αστυνομικών δηλαδή που διαβιβάζουν τα σήματα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο.

Το μικροέγκλημα

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα δείχνουν ύφεση στο βαρύ οργανωμένο έγκλημα και έξαρση στη λεγόμενη «εγκληματικότητα δρόμου».

Συμμορίες πορτοφολάδων, τσαντάκηδων αλλά και διαρρηκτών που εισβάλουν σε σπίτια μαστίζουν το σύνολο των περιοχών της Αττικής.  Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προέκριναν ως λύση την αύξηση των περιπολιών στους 75 Δήμους της Αττικής.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κέντρο της Αθήνας. Στα τουριστικά σημεία της πρωτεύουσας «εμφιλοχωρούν» εγκληματικές οργανώσεις που «χτυπούν» τουρίστες, επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καταστηματάρχες.  Παράλληλα, αύξηση περιπολιών θα υπάρξει και στη δυτική Αττική, όπου έχουν την «έδρα» τους οι περισσότερες από τις οργανωμένες και ένοπλες ομάδες διαρρηκτών και ληστών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου.

Στο μεταξύ, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια 3.500 νέων ψηφιακών ασυρμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας στην ΕΛ.ΑΣ. έχει λήξει, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να επικοινωνούν με αναλογικούς ασυρμάτους. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συνομιλίες να υποκλέπτονται από κακοποιούς, οι οποίοι πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την Αστυνομία.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

spot_img

Related articles

Απόδραση στον Πόρο για Γιώργο Λιάγκα και Μαρία Αντωνά – Έτσι προδόθηκε το ζευγάρι

Μετά την ολοκλήρωση των τηλεοπτικών του υποχρεώσεων και ο Γιώργος Λιάγκας ταξίδεψε στον Πόρο έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφό...

Πικρός ο καφές στο τραπέζι – Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η τιμή από 1η Ιουλίου

Πικρή… γεύση αναμένεται να έχει ο καφές στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ να επανέρχεται...

Πάσχουν οι διαιτητές από το σύνδρομο του Ναπολέοντα;

Οφσάιντ; Φάουλ; Χέρι; Πολλές φάσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου μπορούν να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις σχετικά με τις αποφάσεις των διαιτητών. Αυτός...

Κλιματική κρίση: Πλημμύρες, καύσωνες και πυρκαγιές – Γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα επλήγη από τον πρώτο καύσωνα που έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα, κλείνοντας σχολεία και τουριστικά αξιοθέατα. Δεν υπάρχει αμφιβολία...