Αρχαιολόγοι που εργάζονται στη Σάντα Λουτσία, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 30 μίλια από την Πόλη του Μεξικού, ανακάλυψαν πρόσφατα περισσότερα από 60 λείψανα που ανήκουν σε εξαφανισμένο Κολομβιανό Μαμούθ.
Η ομάδα, η οποία αποτελείται από περίπου 31 αρχαιολόγους και 3 συντηρητἐς, έκαναν τη μεγάλη ανακάλυψή τους σε ένα τεράστιο εργοτάξιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και σκοπό έχει να μετατρέψει την αποτυχημένη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας της Santa Lucia, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Felipe Angeles. Οι ανασκαφές γίνονται από τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με το μεξικανικό πρακτορείο ειδήσεων Excelsior.
Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι σχεδόν όλα τα ανασκαμμένα οστά ανήκουν στο κολομβιανό μαμούθ και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι χρονολογούνται γύρω στα 15.000 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα βρίσκονται στην περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο πύργος και οι διάδρομοι του αεροδρομίου.
Οι εικόνες των ευρημάτων που δὀθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους τεράστιους χαυλιόδοντες ενός μαμούθ, ενώ άλλες εικόνες δείχνουν τα περίπλοκα σχέδια ενός αγγείου που ανακαλύφθηκε στην περιοχή.
Εκτός από τα οστά του μαμούθ, αξιωματούχοι βρήκαν τα λείψανα ενός βίσωνα, μιας καμήλας, ενός αλόγου και ενός σκύλου, ενός σαρκοφάγου που ανήκει στην οικογένεια των σκύλων. Επιπλέον, οι ανασκαφείς μπόρεσαν να ανακαλύψουν περισσότερες από δώδεκα τάφους ανθρώπων που περιλάμβαναν αγγεία.
Ο Pedro Francisco Sanchez Nava, αρχαιολόγος που συνδέεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, είπε στο Excelsior ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η ομάδα ήταν η ίδια η τοποθεσία, καθώς ο «πλούτος της πανίδας και των υπολειμμάτων ήταν κάτι περισσότερο από αυτό που πίστευε η ομάδα.”
Ο Νava εξήγησε ότι πίστευε ότι ο χώρος θα ήταν πλούσιος σε λείψανα από την εποχή του Πλειστόκαινου, επειδή το έδαφος της λίμνης Xaltocan, αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος παγίδευσης των μαμούθ όταν στέγνωνε η λίμνη.
Στην πραγματικότητα, η ομάδα ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι είχαν ανακαλύψει μια ποικιλία οστών από ζώα στην περιοχή. Υποτίθεται ότι τα ζώα πέθαναν τελικά αφού κόλλησαν στα λασπωμένα υπολείμματα της αρχαίας λίμνης.
Ο Νάβα ανέφερε ότι οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εργάζονται σε συντονισμό με τις αρχές που κατασκευάζουν το νέο πολιτικό αεροδρόμιο.
«Αν πούμε ότι δεν έχουμε επηρεάσει την πρόοδο του έργου θα είναι το ψέμα, αλλά εργαζόμαστε σε συντονισμό με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το έργο», είπε στο Excelsior. «Μπορούμε να συνεχίσουμε με τον δικό μας ρυθμό χωρίς να έχουμε μεγάλη επίδραση στο έργο του αεροδρομίου.”
Όσον αφορά τα νέα απολιθώματα, θα διεξαχθούν επιπλέον έρευνες από την ομάδα.