“Χάδια” στους ιερείς, καμπανάκι σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα για lockdown την Πέμπτη

Date:

Share post:

Τήρηση μέτρων αλλιώς lockdown άμεσα, προειδοποίησε ουσιαστικά ο Πέτσας. Πιθανές ανακοινώσεις και Πέμπτη. Πειθώς και όχι μέτρα για τους ιερείς χωρίς μάσκα στον Αγ. Δημήτριο.

Η κυβέρνηση εξάλλου επιμένει πως κύρια εστία υπερμετάδοσης είναι η διασκέδαση, ιδίως των νέων στους οποίους απευθύνει έκκληση και ταυτόχρονα εντείνει τους ελέγχους αφού παρά την εφαρμογή του νυχτερινού περιορισμού κυκλοφορίας καταγράφονται ακόμη παραβάσεις του ωραρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα αποφάσεις για lockdown σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα, να ανακοινωθούν την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε θετικό ότι στην Αττική, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, υπάρχει πλέον σταθεροποίηση, ενώ ταυτόχρονα με την παράδοση νέων κλινών ΜΕΘ μειώθηκε η πίεση στο ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο. Από την άλλη όμως, τόνισε, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές ανησυχίας και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα. “Εκεί με συνεχή τεστ θα δουμε πως εξελίσσεται η κατάσταση και ποιος είναι ο πραγματικός ρυθμός μετάδοσης. Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές για να δουμε πως εξελίσσεται και αν θα ανέβουν περιοχές κατηγορία και αν το ΕΣΥ θα αντέξει”, πρόσθεσε.

“Χάδια” στους ιερείς, καμπανάκι σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα για lockdown την Πέμπτη

Εξήγησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ένα μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για αναβάθμιση κατηγορίας κινδύνου, καθώς είναι διαφορετική η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ όταν τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νεότερες ηλικίες και διαφορετική όταν υπάρχουν κρούσματα σε γηροκομεία ή στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών. Σημείωσε για παράδειγμα ότι στην Αττική ενώ ήταν δύο στις τρεις ΜΕΘ κατειλημμένες τώρα είναι μία στις δύο.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι σαφές και από την εισήγηση των ειδικών ότι το λιανεμπόριο δεν είναι πηγή υπερμετάδοσης, για αυτό θα παραμείνει ανοιχτό και στις κόκκινες περιοχές.

Ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα εάν οι ιερείς εξαιρούνται από την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα, ο κ.Πέτσας απάντησε:

“Κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων. Είναι ευθύνη όλων να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν ειδικοί”. Αλλά πρόσθεσε: “Από την άλλη, να γνωρίζουν όλοι ότι η δυσκολία είναι ότι μιλάμε για ανθρώπινες κοινωνίες. Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας ήταν ότι έπεισε την πλειοψηφία των πολιτών να τηρούν τα μέτρα. Πρέπει να κυβερνηθούν ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν ακολουθούν όλοι τα μέτρα, δεν πείθονται εύκολα. Θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλους, γιατί για το καλό της κοινωνίας να ακολουθούν τα μέτρα”.

Σχολίασε εξάλλου ότι δεν είναι μόνο η προσέλευση στην εκκλησία, αλλά σε οποιαδήποτε συνάθροιση πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επαναλαμβάνει πολλές φορές το μήνυμα αυτό για να γίνει συνείδηση στους πολίτες.

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν θα σταματήσει η θεία κοινωνία στις κόκκινες περιοχές, απάντησε και πάλι μιλώντας για διαρκή προσπάθεια πειθούς απέναντι στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση της Εκκλησίας.

Τόνισε δε ότι η πλειοψηφία των υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστημάτων τηρεί τα μέτρα και όσοι λίγοι ασυνείδητοι τα παραβιάζουν θα τιμωρούνται με πρόστιμο και κλείσιμο, για να μην ωφελούνται λίγοι πονηροί σε βάρος των πολλών συνεπών.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εξετάζει η κυβέρνηση να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ούτε περιορισμό κυκλοφορίας μόνο για τους άνω των 65 ετών.

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...