Bloomberg: Η Gazprom στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Date:

Share post:

Εργοστάσιο της Gazprom στέλνει το πρώτο του φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα μόλις 6 μήνες αφότου η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.

Το πρώτο φορτίο από το νέο ρωσικό εργοστάσιο LNG Portovaya στις ακτές της Βαλτικής της Ρωσίας θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, πρόκειται για έναν “προορισμό που προκαλεί έκπληξη”, δεδομένων των διπλωματικών εντάσεων που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.

Οι πληροφορίες αποδίδονται σε “άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί”, με τον αγοραστή αλλά και το μέγεθος του φορτίου, να μην αποκαλύπτονται.

Το εργοστάσιο Portovaya βρίσκεται κοντά στον κλειστό αγωγό Nord Stream 1. Όπως τονίζει το Bloomberg, “η Ελλάδα διαθέτει μόλις μία εγκατάσταση LNG που προμηθεύει την εγχώρια αγορά, κάτι που ισχύει και για τη Βουλγαρία που είναι επίσης κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά και για τη Βόρεια Μακεδονία”.

“Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της ΕΕ, που έχουν δημοσιευθεί από τον περασμένο Μάρτιο που στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 και να τερματίσουν την εξάρτησή του από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου “πολύ πριν από το 2030”, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το πρακτορείο παρατηρεί πως ενώ οι προμήθειες του αγωγού έχουν ουσιαστικά σταματήσει, το υπερψυγμένο καύσιμο από ένα άλλο ρωσικό εργοστάσιο LNG εξακολουθεί να φτάνει σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο ως προς τη δημοσίευση.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις για το ρωσικό LNG στην Ευρώπη, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη χώρα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η μοναδική εγκατάσταση LNG στην Ελλάδα (δηλαδή ο σταθμός στη Ρεβυθούσα) μπορεί να τροφοδοτεί με 6 δις. κυβικά μέτρα τον χρόνο, από τα οποία τα μισά περίπου πηγαίνουν στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Βουλγαρία δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω αγωγού, καθώς η Μόσχα διέκοψε πριν από μήνες τη ροή του, αναφέροντας ότι η γειτονική χώρα δεν συμμορφώθηκε με το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια που είχε ζητήσει.

Το δεξαμενόπλοιο Pskov LNG βρίσκεται για την ώρα αγκυροβολημένο στο εργοστάσιο LNG της Portovaya, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ολοκλήρωσε έναν έλεγχο 72 ωρών στη μικρότερη εγκατάσταση LNG και ότι απομένει κάποια γραφειοκρατική δουλειά. Το εργοστάσιο έχει ήδη παράξει περίπου 30.000 τόνους LNG.

Στις αρχές Αυγούστου, η εγκατάσταση βρέθηκε στο επίκεντρο όταν οι δορυφόροι της NASA εντόπισαν έκρηξη και μεγάλη φωτιά στη ρωσική ακτή της Βαλτικής, εγείροντας ανησυχίες ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου έκαιγε καύσιμα αντί να προμηθεύει στην Ευρώπη εν μέσω κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Portovaya LNG έχει ετήσια δυναμικότητα 1,5 εκατομμυρίων τόνων, ή λιγότερο από το ένα έκτο της χωρητικότητας τους αγωγού Sakhalin-2 της Gazprom στην Ρωσική Άπω Ανατολή.

Προηγούμενες πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν οτι η Portovaya πρόκειται να προμηθεύσει το LNG στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της Gazprom.

spot_img

Related articles

Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού – Σημεία προπώλησης

Τη Παρασκευή 28 Ιουνίου στο DIVERS CLUB στη παραλία ΖΟΥΜΠΕΡΙ θα γίνει η πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού...

Το απόλυτο καλοκαιρινό ΠΑΡΤΥ με τους Χατζηφραγκέτα the band στο DIVERS CLUB στις 13 Ιουλίου – Link Προπώλησης

Οι Χατζηφραγκέτα the band σε full band σύνθεση μας δίνουν ραντεβού για μια μεγάλη συναυλία στο Divers beach...

Ήταν τελικά αόρατες οι γυναίκες στην Αρχαιότητα; – Η διαφορά ανάμεσα σε Αθηναίες και Σπαρτιάτισσες

Πόσο… αόρατες ήταν οι γυναίκες στην ελληνική αρχαιότητα; Υπήρχαν κοινωνίες στις οποίες η θέση τους ήταν πιο… ορατή; Ποια στερεότυπα είναι καιρός να...

Τι σκέφτονταν για το σεξ οι γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδας;

Σύμφωνα με τον Σημωνίδη τον Αμοργιανό, έναν άνδρα ποιητή του 7ου αιώνα π.Χ., -ο οποίος στις ημέρες μας αναφέρεται συχνά...