Εντυπωσιακή μείωση στα εμφράγματα του μυοκαρδίου έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία συνδέεται και με τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Ενδεικτικά, στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, τα ποσοστά των προσερχόμενων εμφραγμάτων μυοκαρδίου έχουν συρρικνωθεί κατά 70%, ενώ στην Ισπανία γίνεται λόγος για μείωση κατά 40%.
Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου «George Washington» στην Ουάσιγκτον εκτιμάται ότι υπήρξαν μόνο δύο ή τρεις περιπτώσεις εμφραγμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν ο μέσος όρος είναι τρία εμφράγματα ανά εβδομάδα.
Πώς εξηγείται η μείωση των εμφραγμάτων
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αρκετές θεωρίες, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν τις πιθανές αιτίες μείωσης των ποσοστών εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η λήψη αυστηρών μέτρων ως προς την κυκλοφορία μπορεί να έχει μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ρύπανσης. Η απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η απαγόρευση πολλών πτήσεων και η διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων έχουν οδηγήσει στην μείωση των επιπέδων τοξικών ουσιών και ίσως να συμβάλλει αυτή η αλλαγή στην ατμόσφαιρα στην μικρότερη επίπτωση εμφραγμάτων.
Η μείωση του εργασιακού άγχους είναι μια δεύτερη πιθανή εξήγηση, καθώς πολλοί πλέον δεν πηγαίνουν στην εργασία τους ή εργάζονται από το σπίτι. Οι συνθήκες αυτές έχουν ευεργετικές για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους και έτσι πιθανόν να μειώνονται τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και γενικά τα έκτακτα καρδιακά προβλήματα.
Η παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, μειώνει τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων και έτσι δεν καταπονείται το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανώς, να κοιμόμαστε περισσότερο και οι καπνιστές αναγκαστικά να καπνίζουν λιγότερο. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι επίσης ευεργετική για την καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς είναι πιθανόν να είναι πιο συστηματικοί στη λήψη των φαρμάκων.
Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η πιθανότητα οι ασθενείς να αγνοούν συνειδητά τα συμπτώματα των εμφραγμάτων, υπό τον φόβο μήπως κολλήσουν τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.
«Η αργοπορία όμως στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου έχει οδυνηρά αποτελέσματα διότι αυξάνονται οι θάνατοι, αλλά και οι επιπλοκές» προειδοποιούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Και προσθέτουν: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην υποεκτίμηση των συμπτωμάτων και πρέπει να τονισθεί ότι η αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών προβλημάτων, και κυρίως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γίνεται κανονικά όπως και πριν την επιδημία COVID-19».