Αρχαία αντικείμενα που ανακτήθηκαν για πρώτη φορά στον αρχαιολογικό χώρο του λατομείου Έβρον του Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εξετάστηκαν με προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα και αποκαλύφθηκε ότι είχαν αλλοιωθεί από φωτιά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Ινστιτούτο Επιστημών Βέισμαν και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο εντόπισαν νέα στοιχεία για τη χρήση της φωτιάς από ανθρώπους πριν από τουλάχιστον 800.000 χρόνια σε μια τοποθεσία στο δυτικό Ισραήλ.
Η ανακάλυψη, που περιγράφεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences, δείχνει ότι η εν λόγω περιοχή είναι η έκτη παγκοσμίως με στοιχεία πυρκαγιάς ηλικίας άνω του μισού εκατομμυρίου ετών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να επιβεβαιώσουν την υπόθεσή τους. Η ομάδα ανέφερε ότι η μέθοδος τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πιο επιστημονικό τύπο αρχαιολογίας που βασίζεται σε δεδομένα, παρέχοντας καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της ανθρώπινης ιστορίας, των πιο βασικών παραδόσεων και της πειραματικής και καινοτόμου φύσης μας.
«Αυτά τα στοιχεία πυρκαγιάς είναι από μια περίοδο πολύ πρώιμη στην ανθρώπινη ανάπτυξη και υποδηλώνουν ότι πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια η ανθρώπινη ενασχόληση με τη φωτιά μπορεί να ήταν πιο συνηθισμένη από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο Μίκαελ Σχάζαν, καθηγητής στο τμήμα ανθρωπολογίας στο U of T’s Faculty of Arts & Science και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Επιπλέον, αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε ίχνη φωτιάς εκεί που δεν ήταν ορατά πριν».
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενώ ανέλυσαν αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο του λατομείου Έβρον στη Δυτική Γαλιλαία που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς ανασκαφών που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, οι αρχαιολόγοι έσκαψαν 14 μέτρα και αποκάλυψαν μια μεγάλη σειρά απολιθωμάτων ζώων και παλαιολιθικών εργαλείων που χρονολογούνται μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου ετών, καθιστώντας την μια από τις παλαιότερες τοποθεσίες στο Ισραήλ.
Αρχικά, κανένα από τα ευρήματα από την τοποθεσία ή το έδαφος στο οποίο βρέθηκαν δεν είχε οπτικές ενδείξεις θερμότητας, καθώς η τέφρα και ο άνθρακας υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου – εξαλείφοντας την πιθανότητα εύρεσης οπτικών ενδείξεων πυρκαγιάς.
Έτσι, βασιζόμενη σε προηγούμενες επιτυχίες στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της φασματοσκοπίας στην αρχαιολογία από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Βέισμαν και τους συν-συγγραφείς της μελέτης Φιλίπε Νατάλιο και Ίντο Αζούρι, η ομάδα ανέπτυξε προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα για να αποκαλύψει τη σύνθεση των υλικών.
«Το πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι μπορεί να βρει κρυφά μοτίβα σε πολλές κλίμακες», είπε ο ο Αζούρι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της ανάπτυξης των μοντέλων.
Πηγή: Planetstoryline