Εδώ και πάνω από έναν μήνα πλέον η ανθρωπότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη μία ωμή στρατιωτική εισβολή σε μία χώρα, με όλες τις φρικιαστικές εικόνες, που κανείς θα ανέμενε να μην έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος.
Πυραυλικές επιθέσεις, “τυφλά” χτυπήματα άμαχου πληθυσμού, απειλές χρήσης χημικών, και σε όλα αυτά προστίθενται και τα καραβάνια των προσφύγων, που φεύγουν άρον άρον από τον τόπο τους για να σωθούν, με ένα αβέβαιο μέλλον.
Παρήγορη και πρωτόγνωρη η σύσσωμη σχεδόν καταδίκη της απαράδεκτης αυτής στρατιωτικής και πολιτικής κίνησης εκ μέρους της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο (141 χώρες του ΟΗΕ με Ψήφισμά τους ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός). Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρεί κανείς πώς στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, ο πόλεμος στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά “μακρινός” είναι, αφού ήδη πολλές εκ των συνεπειών του έχουν ήδη επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας.
Το πρώτο και ίσως το πιο άμεσο για όλους εμάς μέγεθος που επηρεάστηκε, η καύσιμη ύλη. Πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο… εν μία νυκτί το κόστος θέρμανσης, μετακίνησης, λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων εκτοξεύθηκε στα ύψη, χωρίς ούτε βεβαίως η αγορά να είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, ούτε και πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά, που ήδη βάλλονται οικονομικά από παντού.
Παράλληλα, δεν υπάρχει δημότης που να μην ενημερώθηκε από το φούρνο της γειτονιάς του ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των σιτηρών, το ψωμί, κατεξοχήν είδος πρώτης ανάγκης, πλέον θα πωλείται σε αυξημένη τιμή. Και φυσικά, στην αλυσίδα των τροφίμων δεν είναι μόνο αυτή η κατηγορία προϊόντων που αυξήθηκε. Ήδη παρατηρούνται τρομερές ελλείψεις στην αγορά σε σπορέλαιο, γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τα καταστήματα εστίασης, αφού καλούνται είτε να μετακυλήσουν άμεσα την αύξηση του κόστους παραγωγής (μιας και η μόνη εναλλακτική είναι το πολύ ακριβότερο ελαιόλαδο) στον καταναλωτή, είτε ακόμη και να περιορίσουν το μενού τους, εξαιτίας αυτής της έλλειψης.
Σπουδαιότερο και σοβαρότερο κοινωνικά ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, παραμένει η εισδοχή προσφύγων από την εμπόλεμη Ουκρανία. Με δεδομένη μάλιστα την ολοσχερή σχεδόν καταστροφή της Μαριούπολης, μιας πόλης 400.000 κατοίκων, στην οποία ως γνωστόν υπήρχε ισχυρότατη και πολυπληθέστατη παρουσία Ελλήνων Ομογενών, φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη η υποχρέωση όλων να δείξουμε τον ανθρωπισμό και την κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στη γειτονιά μας.
Πώς ο Δήμος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο απέναντι σε όλο αυτό το ομολογουμένως παγκόσμιο φαινόμενο; Με οργάνωση, πρόνοια και κοινωνικό πρόσωπο.
Για εμένα ουδείς θα πρέπει να αρκεστεί στη θέση “τα κράτη θα αποφασίσουν, εγώ τι μπορώ να κάνω σε αυτό”. Πολλώ δε μάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα πρέπει ενεργά να ενισχύσει τόσο τους πολίτες της απέναντι στην αιφνίδια οικονομική κρίση, όσο και τυχόν προσφυγικά κύματα, που θα κληθεί να διαχειριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ήδη προ ημερών πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε Πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. της Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων της ενεργειακής κρίσης, που προέκυψε κατά τα ανωτέρω. Είναι σίγουρα μία αρχή, αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί η συζήτηση εκεί.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να έρθει σε επαφή με όλους τους κλάδους που θίγονται από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, επαγγελματίες βιοτεχνιών, βιομηχανιών, εστίασης και να ακούσει από πρώτο χέρι τις δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι. Θα πρέπει να συνομιλήσει με τους δημότες της, για να της δοθεί η πραγματική εικόνα των δυσκολιών των νοικοκυριών από την κατάσταση αυτή. Θα πρέπει, τέλος, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να οργανώσει τις ήδη υπάρχουσες και ίσως να προνοήσει άμεσα και για νέες κοινωνικές δομές, κατάλληλες για την υποδοχή προσφύγων, εφόσον τέτοια ανάγκη μοιραία θα ανακύψει το επόμενο άμεσο διάστημα.
Πανάκεια σε ένα πρόβλημα τόσο πολύπλευρο και τέτοιου βεληνεκούς σίγουρα δεν υπάρχει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, δεν μπορεί να κωφεύει στο όνομα του μεγέθους του προβλήματος. Οφείλει να αφουγκράζεται την τοπική της κοινωνία, ώστε μέσα από σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση επί της ουσίας των ζητημάτων, να είναι σε θέση αφενός να προνοεί, αφετέρου να προτείνει επί σωστής και ρεαλιστικής βάσεως.
Η παράταξη ΑΝΑΣΣΑ, της οποίας έχω τεθεί επικεφαλής, σχεδιάζει μία σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και κλάδους επαγγελματιών, προκειμένου να γίνει μία επί της αρχής σχετική συζήτηση, ώστε σε επόμενο στάδιο να προκληθεί και σχετική συζήτηση/ενημέρωση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και μέχρι σήμερα ουδεμία αναφορά ή έστω ενημέρωση μας έχει γίνει από τη Διοίκηση.
Εφημερίδα Polis