Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων αναμένεται το 2020

Date:

Share post:

Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και ως εκ τούτου των μεταβιβάσεων ακινήτων εκτιμούν για το 2020 φορείς της αγοράς. Σύμφωνα με προβλέψεις που έχουν γίνει, αλλά και από τις ενδείξεις που υπάρχουν από την κίνηση των προηγούμενων μηνών, η αγορά ακινήτων αρχίζει και πάλι να δουλεύει.

Η αλλαγή κλίματος οφείλεται στην ανάκαμψη που παρουσιάζει η Ελληνική Οικονομία το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις πολλές αλλαγές που έρχονται στην αγορά ακινήτων. Αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να επισπεύσουν τη διαδικασία μεταβίβασης προκειμένου να προλάβουν τις αλλαγές που έρχονται στις αντικειμενικές ή εξαιτίας των κινήτρων που δόθηκαν για την αναθέρμανση της αγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα στα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν αυξηθεί οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι ρωτούν εάν το ακίνητο τους θα επηρεαστεί από την αλλαγή στις τιμές ζώνης των αντικειμενικών αξιών. Για πολλούς η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα φέρει αυξήσεις στην αξία ακινήτων και ως εκ τούτου και αυξημένους φόρους για την μεταβίβαση.

Νέες τιμές ζώνης

Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσονται περίπου 4.000 περιοχές από το σύνολο των περιοχών που βρίσκονται στο σύστημα των αντικειμενικών. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την αλλαγή της τιμής ζώνης θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις περίπου 3.500 περιοχές οι οποίες βρίσκονται εκτός σχεδίου και υποφορολογούνται. Η ένταξη τους στο σύστημα αντικειμενικών τιμών θα σημάνει για χιλιάδες ιδιοκτήτες αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για το ακίνητο, αλλά και του σημαντική αύξηση του κόστους μεταβίβασης.

Για αυτό το λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές σπεύδουν να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση ή την πώληση του ακινήτου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους επίδοξους αγοραστές, οι οποίοι προτιμούν να κάνουν την αγοραπωλησία με τις προηγούμενες τιμές ζώνης προκειμένου να μην κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά την διαδικασία αγοράς του ακινήτου.

Σταδιακή εφαρμογή

Στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση από την έντονη κινητικότητα που παρουσιάζεται στην αγορά ακινήτων, καθώς υπολογίζουν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση εσόδων από τις μεταβιβάσεις. Οι εξελίξεις αυτές μάλιστα αναμένεται να φέρουν ακόμα περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο ταμείο, καθώς πέρα από το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά δεν γινόντουσαν καθόλου πράξεις, από την αγοραπωλησία θα πληρωθούν αυτόματα και φόροι που τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμη εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να τους πληρώσουν.

Με βάση την κινητικότητα στην αγορά και την αυξητική τάση που παρουσιάζεται, το Οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι αλλαγές στις νέες τιμές ζώνης να εφαρμοστούν σταδιακά προκειμένου να αυξηθεί το φορολογικό βάρος και «παγώσουν» και πάλι οι αγοραπωλησίες. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο εξετάζει να εφαρμόσει την πρακτική του 2018, όταν και τότε είχαν επικαιροποιηθεί οι τιμές ζώνης, αλλά εφαρμόστηκαν σταδιακά. Σε πρώτη φάση έγιναν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις μεσολάβησε ένα εξάμηνο, ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν χρόνο να τακτοποιήσουν την περιουσία τους.

Πηγή: huffingtonpost.gr

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...