Αλέξης Πατέλης: «Οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν τα παιδιά τους, αν θέλουν την ευτυχία τους»

Date:

Share post:

Σε podcast με τον Φώτη Σεργουλόπουλο για τη Lifo, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μίλησε για το πώς ο ίδιος δημοσιοποίησε ότι είναι γκέι και πόσο σημαντικό είναι αυτό για κάθε ομοφυλόφιλο.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στην οικονομική πτυχή της διαφορετικότητας και τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν τρεις ανοιχτά γκέι άντρες στα ανώτατα κλιμάκια του κυβερνητικού μηχανισμού, ενώ στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε ούτε ένας. Επίσης αποκάλυψε και κάποια ψήγματα από την προσωπική του ζωή, όπως πχ ότι ο σύζυγός του το καλοκαίρι του 2015 διαδήλωσε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ, πριν από το δημοψήφισμα.

Τα κύρια σημεία της περίπου ημίωρης συζήτησης του Αλέξη Πατέλη με τον Φώτη Σεργουλόπουλο για τη σειρά podcast της Lifo «Τελικά, καλά τα κατάφερες» είναι τα εξής:

– Εγώ, κάποια στιγμή στη ζωή μου αποδέχτηκα και αγκάλιασα το ότι είμαι ομοφυλόφιλος και μετά από αυτό όλα έρχονται πιο εύκολα. Δηλαδή το πρώτο στάδιο πρέπει να είναι η αποδοχή από τον ίδιο σου τον εαυτό, που είναι και το πιο δύσκολο.

– Για εμένα αυτό [σσ: η παραδοχή της ομοφυλοφιλίας] ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω και που θα έκανα έτσι κι αλλιώς. Το ίδιο εξάλλου είχα κάνει και όταν δούλευα σε τράπεζες στο εξωτερικό. Ήμουν ανοιχτά ομοφυλόφιλος και εκεί και δεν υπήρξε ποτέ κανένα θέμα.

– Ο πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι πρέπει να έχει γύρω του ειδικούς και ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα, είναι πάρα πολύ πολυσυλλεκτικός και πάρα πολύ ανοιχτός, πραγματικά φιλελεύθερος άνθρωπος και πιστεύει πραγματικά ότι πρέπει να παράγουμε τη δουλειά. Και εμένα, πιστεύω, ότι με αξιολόγησε με βάση την εργασία μου. Δεν τον ενδιέφερε το εάν είμαι ομοφυλόφιλος ή όχι, δεν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση.

– Η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μέσα στις αρχές του καπιταλισμού. Οι διακρίσεις είναι αντίθετες με τη βάση του καπιταλισμού, που είναι οι ίσες ευκαιρίες, σε θεωρητικό επίπεδο.

– Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού ασχολείται με τέτοια ζητήματα που είναι, ας πούμε, κοινωνικά ή θέματα άλλων ειδικοτήτων. Φυσικά και υπάρχει η κοινωνική διάσταση στα δικαιώματα, πιστεύω όμως ακράδαντα ότι υπάρχει και η οικονομική. Μια χώρα μπορεί να έχει τεράστιο οικονομικό όφελος και ως Αλέξης Πατέλης έχω καταλήξει ότι είναι από τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδας η έλλειψη διαφορετικότητας.

– Όταν αποκλείουμε ομάδες του πληθυσμού με βάση χαρακτηριστικά που δεν είναι αντικειμενικά, όπως είναι ο σεξουαλικός τους προσδιορισμός, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά, όπως πχ το φύλο, η ηλικία, το ύψος κ.λπ. αυτόματα οδηγούμαστε σε ένα χειρότερο αποτέλεσμα.

– Αν βάλεις σε ένα δωμάτιο 10 ανθρώπους διαφορετικούς, με διαφορετικές καταβολές, διαφορετικά χαρακτηριστικά, η σύνθεση αυτών των ανθρώπων θα είναι διαφορετική και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι πιθανώς καλύτερη. Αυτός είναι ένας δεύτερος, πιο σύνθετος λόγος υπέρ της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας. Αλλά και σε όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε.

– Η ζωή ενός ομοφυλόφιλου ουσιαστικά χωρίζεται στο πριν και το μετά. Μετά το coming out [σσ: Η δημόσια αποκάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας] η ζωή σου είναι τελείως διαφορετική. Ειδικά στην αρχή νιώθεις μια τρομακτική απελευθέρωση, ότι ο κόσμος είναι δικός σου, μπορείς να πετύχεις τα πάντα και είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή.

– Είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Αλλιώς αισθάνεται κανείς και με τον εαυτό του άσχημα, έχει κάποιες τύψεις οι οποίες τελικά τον επιβαρύνουν σε όλη του τη ζωή. Αυτό θα έλεγα και σε αυτούς που προτρέπουν καμιά φορά τα παιδιά τους να μη δηλώνουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι γιατί αυτό θα τους οδηγήσει σε μια πιο δυστυχισμένη ζωή.

– Ο σύζυγός μου προτιμά να μη συζητήσουμε πάρα πολύ για εκείνον. Είναι από το εξωτερικό, από μία χώρα στην οποίαν καταδιώκονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ακόμη περισσότερο από την Ελλάδα. Οπότε κι εκείνος έχει διαφορετικές εμπειρίες. Συναντηθήκαμε στο Λονδίνο και ήρθε στην Ελλάδα.

– Το 2015 ο σύζυγός μου κατέβηκε στην Πλατεία Συντάγματος, τότε με τις διαδηλώσεις, με τη σημαία της χώρας του και διαδήλωσε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ. Γιατί ήξερε από τη δική του εμπειρία αυτό θα ήταν εν τέλει η μόνη δικλείδα ασφαλείας που έχουμε μεσο-μακροπρόθεσμα για να στηριχθούν κάποια δικαιώματα και κάποια ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ήξερε ότι προερχόταν από μια χώρα όπου τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την καινούργια του πατρίδα να διολισθαίνει προς αυτή την πορεία.

– Θα προέτρεπα και τους ακροατές να συμμετάσχουν στο gay pride είτε είναι στρέιτ είτε είναι γκέι. Είναι μία πάρα πολύ ευχάριστη στιγμή.

– Έχοντας πάει σε πολλά gay pride, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα έλεγα ότι περιέργως το Athens Pride είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Σε άλλες πόλεις έχουν γίνει κάπως πιο εμπορικά και λίγο περισσότερο σαν ένα τεράστιο πάρτυ. Στην Ελλάδα το gay pride παραμένει μια πάρα πολύ πηγαία έκφραση. Έχει διάφορα χαρακτηριστικά τα οποία το κάνουν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Είναι από τις λίγες πορείες στο κέντρο της Αθήνας που δεν είναι διαδηλώσεις και στις οποίες δεν ακούει κανείς ρυθμικά συνθήματα με ντουντούκες αλλά ακούει μουσική, βλέπει μπαλόνια, χαρούμενα κ.λπ.

– Aφού αποδεχτείς τον εαυτό σου και το δημοσιοποιήσεις, το εξηγήσεις στους άλλους, είτε είσαι γκέι είτε είσαι στρέιτ, θα ζήσεις μια πολύ πιο χαρούμενη ζωή. Θα έλεγα και για τους γονείς, να αποδεχτούν τα παιδιά τους, αν θέλουν την ευτυχία των παιδιών τους. Όσο πιο γρήγορα τα αποδεχτούν και τα αγκαλιάσουν όπως είναι, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι τα παιδιά, αλλά τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είναι και οι ίδιοι οι γονείς -που είναι και το ζητούμενο.

spot_img

Related articles

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Αγελάδες… καβάλησαν η μία την άλλη μπροστά στη Βασίλισσα Καμίλα – Ξέσπασε σε γέλια

Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα στο Τζέρσεϊ των Αγγλονορμανδικών...

To παραμυθένιο love story της πριγκίπισσας Λεονόρ με νεαρό ισπανό ποδοσφαιριστή της Barcelona

Μια ακόμη ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, και συγκεκριμένα για την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας,...

Ολυμπιακός – Φορτούνης: Αποφασίζει Αραβία και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περιμένουν άλλο

Ο Κωστάς Φορτούνης είχε στα χέρια του την μεγαλύτερη πρόταση που έκανε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός. Αναγνωρίζοντας τη...

Ποια είναι η πλουσιότερη ηθοποιός του κόσμου με περιουσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Αν σας ρωτούσαν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο/η πλουσιότερος/η ηθοποιός στον κόσμο, ποιος θα λέγατε; Ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τομ...