5 αισιόδοξες και 3 ανησυχητικές αλήθειες για τον κορονοϊό

Date:

Share post:

Αν πριν από μερικούς μόλις μήνες, κάποιος ερχόταν και μας περιέγραφε αυτό που σήμερα ζούμε, στην καλύτερη περίπτωση θα τον περνάγαμε για φαντασιόπληκτο. Κι όμως, μη βλέπετε που το ζούμε καθημερινά. Όλη αυτή η συνθήκη που ζούμε είναι πολύ αλλόκοτη. Πολλές φορές μοιάζει και δυστοπική. Aυτό βέβαια δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει.

Ο καθένας βέβαια πρέπει να πάρει τα μέτρα του και τις ευθύνες του. Κινήσεις όπως αυτές της Ιεράς Συνόδου, που αποφάνθηκε ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη μετάληψη, μόνο δείγματα υπευθυνότητας δεν είναι. Τα πράγματα όμως δεν είναι ούτε για να καταστροφολογία ούτε όμως και για εφησυχασμό.

Λόγοι για να μην εφησυχάζεις

Προφανώς κάθε άλλο παρά για εφησυχασμό δεν είναι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες. Τα οποία όμως σημεία της λογικής μας ανησυχίας πρέπει να καναλιζάρονται εκεί που πρέπει. Να σεβόμαστε τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών και να είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία του εαυτού μας και των δίπλα μας.

Δεν είναι όπως η γρίπη. Μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια ή ακόμα και να μην υπάρχουν για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά και καρδιακά νοσήματα). Το ποσοστό θνησιμότητας δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ακόμα, καθώς είναι πολύ νωρίς για στατιστικά δεδομένα. Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της κοινής γρίπης.

Δεν υπάρχει ακόμα ασπίδα. Δεν έχουμε εμβόλιο ούτε κάποιο συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο που να ταιριάζει στον ιό ή θεραπεύει τη COVID-2019. Αυτό είναι και ο ακόμα βασικότερος λόγος που ο κορονοϊός ανησυχεί περισσότερο την ιατρική κοινότητα σε σχέση με τον ιό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο, ήδη κάποιες πιθανές θεραπείες εντοπίζονται και βρίσκονται υπό έρευνα.

Μεταδίδεται εύκολα. Εμπειρικά και αναλύοντας τις περιπτώσεις, ακόμα και από την Ελλάδα, φαίνεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να μην έχει τρομακτικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, φαίνεται όμως να μεταδίδεται εύκολα. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι ζει σε επιφάνειες από ώρες μέχρι και μερικές μέρες (εξαρτάται από την επιφάνεια) αλλά και το γεγονός ότι η περίοδος επώασης είναι μεταξύ 1-14 ημερών.

Λόγοι για να μην πανικοβάλλεσαι

Παρόλα τα ανησυχητικά σημεία, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του πανικού. Δεν είναι μόνο επειδή αυτός δεν είναι καλός σύμβουλος. Είναι και γιατί υπάρχουν κάποια σημεία που μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους για την πορεία του κορονοϊού.

Ξέρουμε τι είναι και πώς να τον εντοπίζουμε. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι δεδομένο ότι μπορείς να εντοπίσεις τον ιο. Στην περίπτωση του COVID-19 ήδη από τις πρώτες περιπτώσεις βαριές πνευμονίας οι κινεζικές αρχές εντόπισαν και απομόνωσαν εργαστηριακά τον ιό. Ξέρουμε λοιπόν από πολύ νωρίς ότι ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών, ενώ μέσα σε δέκα μέρες είχε βρεθεί το γονιδίωμά του. Με βάση αυτό, ξέρουμε περίπου πώς κινείται, ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και προφανώς πώς μελλοντικά θα αντιμετωπιστεί από κάποιο εμβόλιο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, μπορούμε από τις 13 Ιανουαρίου να τον εντοπίσουμε με ένα απλό τεστ. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι πολύ σημαντικό ως προς τον έλεγχο της περαιτέρω διασποράς του.

Στην Κίνα τα πράγματα βελτιώνονται καθημερινά. Χρειάστηκαν βέβαια πολύ αυστηρά και έκτακτα μέτρα. Αυτά όμως φανερά αρχίζουν να αποδίδουν μέρα με τη μέρα.Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά μειώνεται. Στις 12 Φεβρουαρίου καταμετρήθηκαν τα περισσότερα περιστατικά (14.108), στις 8 Μαρτίου τα νέα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν μόλις 40.

O ιός προσπαθεί να εξολοθρευτεί  με απλούς τρόπους. Ο ιός δεν αντέχει σε επιφάνειες αν αυτές απολυμανθούν με αποτελεσματικού τρόπους. Έχει βρεθεί για παράδειγμα ότι ένα μείγμα αιθανόλης και υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να σκοτώσει τον ιό σε μόλις 1 λεπτό. Ταυτόχρονα, το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι μοιάζει ένας πολύ καθημερινός αλλά και πολύ αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί ο ιός.

Για ένα μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματα είναι ήπια. Συχνά ο ιός δεν δημιουργεί καν συμπτώματα ή όταν το κάνει αυτά είναι πολύ ελαφριά. Αυτό μάλιστα αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.

Όλη η επιστημονική κοινότητα είναι από πάνω. Εκατοντάδες έρευνες και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είνα στη διάθεσή μας.  Υπάρχουν, λοιπόν, ήδη οι πρώτες μελέτες για τα εμβόλια, την αντιμετώπιση, την επιδημιολογία και το γονιδίωμα του ιού. Αυτή η πολύ γρήγορη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας δημιουργεί μια αισιοδοξία σε όλους.
Πηγή: oneman.gr
spot_img

Related articles

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…

Μετά από μία περίοδο φαινομενικά τουλάχιστον πολιτικής, όχι διοικητικής, γιατί εκεί γίνεται το απόλυτο χάος... κυκλοφορούν έντονα εδώ...

Τι είναι η Dubai chocolate που έχει τρελάνει τα social media – Η συνταγή που την κάνει ξεχωριστή

Με αστραπιαίους ρυθμούς χάρη στο TikTok εξαπλώθηκε η φήμη της «Dubai chocolate», με την ευρωπαϊκή αγορά να την εντάσσει σταδιακά...

Περνώ κυρίως μόνη μου καλά – Ο γυναικείος οργασμός έχει συνταγή επιτυχίας

Ο οργασμός συχνά θεωρείται θέμα ταμπού, αλλά κάνεις δεν καταλαβαίνει γιατί. Μια νέα μελέτη μάλιστα, αποκάλυψε πως ακριβώς...

Κεντρική Μακεδονία: Η πρώτη σε σταυρούς Βούλα Πατουλίδου και η Νανά Αηδονά διεκδικούν τη μετα-Τζιτζικώστα εποχή

Τη νέα περιφερειάρχη που θα διοικήσει την Κεντρική Μακεδονία ως τις εκλογές του 2028 θα ψηφίσουν οι σύμβουλοι της παράταξης...