Το 2020 μας έφερε (ακόμα) πιο κοντά στα κατοικίδιά μας, όμως την ίδια στιγμή ανέδειξε και διαχρονικά προβλήματα στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.
Ηαρχή του 2020 συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, μιας κατάστασης που έφερε χιλιάδες ερωτήματα και ανασφάλειες. Μία από αυτές ήταν ο φόβος πως τα κατοικίδια ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο. Τον Μάρτιο η είδηση ότι ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ πέθανε από κορονοϊό τρόμαξε τους κηδεμόνες κατοικιδίων. Σύμφωνα, όμως, με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, στους ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο lockdown τα κατοικίδια δεν αγνοήθηκαν. Ακόμα και στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 υπήρξε μέριμνα ώστε τα δεσποζόμενα ζώα να μπορούν να βγαίνουν για βόλτα. Στο μεταξύ, παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση στις υιοθεσίες ζώων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρυσι», γνωστοποίησε πρόσφατα αρμόδιος από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Τα ζώα βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο με την αυστηροποίηση του νόμου περί κακοποίησης και τη μετατροπή του αδικήματος της θανάτωσης ή του βασανισμού σε κακούργημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στο εννιάμηνο του 2020 οι καταγγελίες για παραβάσεις της νομοθεσίας προστασίας ζώων ξεπέρασαν τις 3.500 χιλιάδες. «Αν δεν καταγγείλουμε κάποιο βίαιο περιστατικό στο οποίο υπήρξαμε μάρτυρες, είτε αφορά κάποιο ζώο, είτε παιδί, συμβάλλουμε στο να γίνεται ανεκτή και να μένει στην αφάνεια η βία», τονίζουν όσοι ασχολούνται με το θέμα. Άλλωστε, όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι «το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».
news247.gr